Смолян. Архиерейската света литургия на Летен Никулден /т.г. Светла сряда,

...
Смолян. Архиерейската света литургия на Летен Никулден /т.г. Светла сряда,
Коментари Харесай

Църквата „Св. Атанасий Велики“ в Чепеларе отбеляза празнично и благодатно храмовия си празник

Смолян. Архиерейската света литургия на Летен Никулден /т.г. Светла сряда, 5 май/ в град Чепеларе мина празнично и плодородно, възглавена от архиерейския наместник Негово Преосвещенство Смоленския свещеник Висарион с благословението на Пловдивски митрополит Николай. Това оповестиха от Архиерейско наместничество – Смолян . На храмовия празник в църквата „ Св. Атанасий Велики “ дружно с епископа съслужиха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков от храм „ Св. Неделя “ в Смолян, ръководителят на празнуващия храм отец Апостол Аролски, ръководителят на другия чепеларски храм „ Св. Богородица “ свещеноиконом Димитър Куцев, протойерей Николай Рангелов от храм „ Св. св. Константин и Елена “ в село Момчиловци и отец Васил Маджаров от храм „ Св. Николай Чудотворец “ – Смолян.Помощници в служението бяха иподяконите Марин, Илия, Красимир, Емил и Тодор, а в песнопенията участваха и църковни хористи.

На празничната архиерейска Литургия за чест, хвала и поклонение на настойника на храма и града Свети Атанасий Велики бяха пристигнали доста вярващи. С храмовата икона бе осъществена Лития към храма под звуците на камбанен звън. Раздадена бе нафора. Имаше и блажен курбан.

Проповед за празнувания през днешния ден (вместо на 2 май, тъй като тази година бе Възкресение Христово) свети Атанасий Александрийски, наименуван още Велики, произнесе иконом Запрян Шиков. Той е роден към 297 година в град Александрия в семейство на благочестиви християни. Получил положително светско обучение, само че още по-дълбоки знания придобил посредством прилежно проучване на Свещеното Писание.

Дълбоката религия, огромните дарования, подготовка и благочестието на младия Атанасий привлекли вниманието на Александрийския архиепископ Александър и той го взел при себе си, като го назначил за собствен секретар, а в 319 година го ръкоположил за дякон, уточни иконом Запрян Шиков. В този ранг св. Атанасий съпровождал архиепископ Александър на първия Вселенски събор в 325 година в Никея. На събора св. Атанасий излязъл с опровергаване на ереста на александрийския презвитер Арий. Тази тирада била утвърдена от православните отци на събора, а арианите – очевидни и скрити – възненавидили Атанасий и в продължение на целия му живот го подхвърляли на гонения. След гибелта на архиепископ Александър, св. Атанасий единомислещо бил определен за негов правоприемник на Александрийската катедра. Той дълго отказвал, считайки себе си за неподобаващ, само че по настояването на цялото православно население бил заставен да се съгласи и на 28-годишна възраст бил ръкоположен в епископски ранг и подложен отпред на Александрийската Църква. Цели 47 години св. Атанасий управлявал Църквата, изпитал за този интервал доста гонения и скърби от своите съперници, по тази причина бил в заточение повече от 20 години. Починал през 373 година на 76-годишна възраст.

Иконом Запрян Шиков направи паралел с днешния ден: „ Свети Атанасий непоколебимо отстоявал и разяснявал православната религия, въпреки че бил подложен на съвсем непрестанни гонения, а мнозина днешни сякаш “православни ” християни постоянно се увличат по непознати лъжеучения, изповядват вярата си единствено посредством палене на свещи в храма, а и самата им религия постоянно е комбинация от езически традиции и суеверия. Други пък се оправдават, че нямало кой да ги научи, само че самите те нямат блян към знание на божествените истини. Нека се стремим към задълбочено проучване на Свещеното Писание и творенията на светите отци и учители на Църквата, с цел да можем обосновано да пазиме и изповядваме своята религия. Амин. “.

Към празнуващите в храма архиерейският наместник епископ Висарион се обърна с отеческо слово: „ Боголюбиви отци, обични в Господа братя и сестри! Днес сме се събрали под купола на този достоен храм, отдаден на свети Атанасий Велики в град Чепеларе, с цел да отдадем чест на този популярен светец. Свети Атанасий Велики, братя и сестри, е бил светилник, който по думите на Спасителя е подложен високо, с цел да пръска надлъж и нашир през вековете светлината на богопознанието и на светата Православна религия. Нека от все сърце благодарим Богу за този светилник, посредством който се резервира същинската религия, та и ние да я имаме и изповядваме словом и делом за земно благоденствие и небесно самодоволство! Нека Господ да ви укрепи по пътя на спасението по молитвите на свети Атанасий Велики. Амин!
Христос Воскресе!
Преподавам Архипастирския и светителски благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит +Николай! “.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР