Смокините  са любим летен плод на мнозина. Но освен вкусни,

Смокините  са любим летен плод на мнозина. Но освен вкусни, ...

Защо смокините са полезни и как да ги ядем правилно?

Смокините  са любим летен плод на мнозина. Но освен вкусни, те са и изключително полезни заради изобилието на ценни вещества в тях. Ето защо по-често да си ги хапвате:

1. Притежават антипиретичен ефект

Антипиретичните и противовъзпалителни свойства на смокините са известни отдавна, поради което е препоръчително да се използват като лек при ангина, настинка, бронхит. Препоръчителна е консумацията им и за деца по време на заболяване.

2. Притежават подмладяващ ефект

Подмладяващият ефект на смокините върху тялото е забелязан от индианците, които все още приготвят маски на базата на този плод. За целта смокините се разрязват наполовина и лицето се масажира в едната половина по масажните линии. Консумирани редовно, те забавят стареенето на клетките.

3. Облекчават неразположенията по време на цикъл

Източните лекари също така препоръчват жените да консумират тези сладки плодове по време на критични дни: те помагат за облекчаване на болезнени спазми.

4. Насърчават възстановяването след тежки заболявания

Консумацията на смокини насърчава бързото възстановяване при продължителни заболявания.

5. Облекчават стреса и подобряват съня

Справянето с психическата и физическата умора също е част от полезните свойства на смокините. Те са отлично средство за облекчаване на стреса и подобряване на съня.

6. Осигуряват нормално развитие и протичане на бременността

Изобилието от фолиева киселина и витамини от група В, които допринасят за нормалното развитие и протичане на бременността, е още една причина да включите смокините в менюто си.

7. Пречистват организма от токсини

Консумацията на смокини помага за прочистването на организма от токсини. Освен това те стимулират храносмилането.

8. Нормализират сърдечния ритъм

Сладко от смокини: вкусно и полезно Сладко от смокини: вкусно и полезно
Що се отнася до конфитюрите, пред очите ни се представя широк, интересен и вкусен свят. Преди години картината беше сведена до шепа осн...

Смокинята насърчава резорбцията на съдови кръвни съсиреци, а също така спомага за нормализиране на скоростта на сърдечния ритъм. При високо кръвно налягане трябва да консумирате редовно този плод.

9. Помагат да се справите с махмурлука

Смокините също съдържат калий, магнезий и калций. Всички тези вещества помагат да се справите с махмурлука.
Трябва да забравите за смокините при наличие на възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт и пикочно-половата система. Те не са подходящи и за тези, които страдат от ентерит и подагра.

Сушени смокини във фурна - бързо, лесно и божествено вкусно Сушени смокини във фурна - бързо, лесно и божествено вкусно
Смокините са един от най-вкусните плодове, но за съжаление няма как да им се наслаждаваме целогодишно. Добрата новина е, че днес на паз...

В никакъв случай диабетиците и хората с тенденция към наднормено тегло не трябва да ядат тези плодове.

Поради наличието на оксалова киселина, смокините трябва да се консумират възможно най-малко от тези, които са склонни да образуват камъни в бъбреците.

Също така смокините могат да провокират рязко намаляване на налягането, така че трябва да се използват с повишено внимание при пациенти с хипотония.

Въпреки факта, че смокините са невероятно вкусни и здравословни, прекомерната им консумация може да предизвика множество неразположения. Затова лекарите препоръчват възрастните да ядат до 5 пресни плода на ден, а децата не повече от 1 плод.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com