Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и

...
Сметките за отопление и топла вода са изготвени коректно и
Коментари Харесай

`Tоплофикация` настоява, че сметките са честни и публикува формулата за изчисляване

Сметките за отопление и топла вода са направени правилно и съгласно условията на Наредбата за топлоснабдяване, разясняват от " Топлофикация София " ЕАД след като Върховния административен съд (ВАС) анулира на 13 април 2018 година формулата за дялово систематизиране на топлоенергията.
 Ако сградната апаратура е над 25% от сметката за парно, някой ви краде. Какво ще се промени?
Потребителите могат да се ориентират в месечната си сметка, като извършат поредно следните калкулации, показват от " Топлофикация ":

(Енергия отоплени + сградна апаратура за сезон 2016/2017) ÷ Брой дни с отоплени за сезон 2016/2017 (185 дни) x Брой дни с отопление в съответния месец (31 дни през март 2018 г.) x корекционен коефициент* xактуална цена на топлинната сила (79,98 лева./МВтч без ДДС)

*Как се дефинира корекционният коефициент, с който се поправят сметките за м. март 2018г. във всяка обособена постройка:

Количество топлинна сила, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2018г. ÷Количество топлинна сила, измерено с топломера в абонатната станция през м. март 2017г.

За база се приема действителната консумация във всеки обособен парцел за предходния отоплителен сезон, отразена в изравнителната сметка. Всеки клиент може да открие останалите нужни данни, които да приложи във формулата, в осведомителната част на месечното известие към фактурата си.

Клиентите, които имат въпроси към образуването на сметките, могат да се извърнат към телефон 0700 11 111, в потребителските центрове, на e-mail: inf_r@ toplo.bg или [email protected] или в чат платформата на уеб страницата www.toplo.bg във Facebook страницата на сдружението.

След решението на Върховен административен съд, което предстои на обжалване, Министерството на енергетиката разгласи, че планува промени в закона, които да улеснят потребителите и да покачат прозрачността в изчисляването на сметките за парно и топла вода.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР