Сметките на студентите за общежитие са се увеличили около 3

...
Сметките на студентите за общежитие са се увеличили около 3
Коментари Харесай

Сметките за студентски общежития са скочили близо 3 пъти

Сметките на студентите за общежитие са се нараснали към 3 пъти. За да не се постанова поради това младежите да напущат общежитията си, те следва да заплащат не индустриален, а битов ток. Подобна рекомендация изпрати омбудсманът Диана Ковачева до ръководителя на Съвета на ректорите в България акад. Лъчезар Трайков - в нея тя настоява да се подхващат нужните дейности студентските общежития от обекти на свободния пазар на електрическа енергия да преминат към контролирания пазар, при който цените се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране. 

Поводът за мнението й е постъпилата позиция от Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС), в която те настояват студентските общежития да преминат от небитови към битови клиенти на електрическа енергия, т.е. да не се постанова студентите да заплащат индустриален ток.

Проф. Ковачева показва, че в тези общежития живеят над 50 000 студенти, като огромна част от тях нямат опция да заплащат сметките си за ток, тъй като цените на електрическата енергия на свободния пазар са непостижими за тях. " Заплащането на студентско общежитие на човек се е нараснало 3 пъти по отношение на 2020 година Има риск хиляди студенти да изоставен своите студентски общежития, респ. да пресечен образованието си ", пише Диана Ковачева.

Даниел Парушев, ръководител на НПСС, описа пред " Сега ", че цената на тока е скочила 2.5 пъти на киловат. " Ако си плащал 10 лв., към този момент плащаш към 25 лв. при същото ползване ", споделя той.

 

МОТИВИ

Ковачев показва, че съгласно Наредбата за прилагане на студентските общежития и столове студентските общежития са жилищни здания или обособени елементи от тях, предопределени за краткотрайно облекчаване на жилищните потребности на студентите, докторантите и специализантите. Т.е. функцията им е да задоволява жилищни потребности, така като електроенергията в тези обекти се употребява от живущите в тях не за икономически, а за битови потребности. По думите й  " небитов клиент "  е този, който купува електрическа сила за небитови потребности, каквито не са задачите, за които се купува електрическа енергия в студентските общежития. Проф. Ковачева добавя, че законодателят разграничава клиентите на битови и небитови, в тази ситуация на електрическа сила, съгласно това за какви цели се купува електрическата сила. " Без значение е дали са физически или юридически лица, както и типа на обекта. В този смисъл е и правосъдната процедура ", аргументира се тя.

 

ЛОШИ УСЛОВИЯ

Студентите се оплакват и от неприятните условия в общежитията, някои от които не стават за живеене - с хлебарки, дървеници, течащи бани и други В началото на академичната година тв репортажи демонстрираха потресаващи картини от вътре - на рушащи се здания, падащи мазилки и тъй наречените " Отвътре е много зле ситуацията - не е юридически ремонт от самото учредяване на блока. Баните текат. Леглата са остарели. Така наречените русенски кревати. Влязох, хванах се за главата и желаех да си потегли ", описа пред студентът Динко Стоянов. 

Даниел Парушев споделя за колежка - докторант, която, като видяла изискванията в препоръчаното й общежитие, даже се отказала от науката. " Бяха дадени 58 млн. лева за ремонт на студентски общежития, половината от тях са усвоени, а другата част - не, поради погрешно оповестяване на публичните поръчки ", коментира той пред " Сега ". По думите му са нужни още към 100 млн. лева, с цел да се ремонтират всички нуждаещи се общежития у нас и студентите да заживеят в естествени условия.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР