Сметката за ток метрото скочи тройноПътниците намаляха драстично заради хоум

...
Сметката за ток метрото скочи тройноПътниците намаляха драстично заради хоум
Коментари Харесай

Градският транспорт пред катастрофа

Сметката за ток метрото скочи тройно Пътниците понижиха фрапантно поради хоум офиса
Градският превоз в огромните градове и изключително в столицата е пред злополука поради високата цена на тока. Разходите за придвижване на тролеите и останалите транспортни средства, задвижвани с електрическа енергия, са се нараснали тройно през последните месеци. В същото време доходи им на градксия превоз от продажба на билети и карти се сринаха в пандемията поради отлива на пасажери и прекосяването на доста хора към работата от у дома. През 2019 година в София те са достигнали 170 млн. лв., а в пандемичната 2020 година са спаднали до 111 млн.  

Мотрисите в ням коловоз

Метрото, което се смята за гръбнака на публичния превоз в София, да вземем за пример ще би трябвало да заплати единствено за ток над 32,1 млн. лв. през тази година, при 12,4 млн. през 2020 година Тогава раходите за сила на целия градстки превоз – рейсове, трамваи, тролеи и метро е била общо 39 млн. лева През тази година се чака тази сума да доближи 112 млн. лв. – т.е. съвсем тройно повече.

Най-голям е скокът при електротранспорта (трамваи и тролеи) – те са платили 9,9 млн. лв. за ток през 2020 година, а през 2022 година се чака сумата да е над 30 млн. и то, в случай че цените се запазят и не продължат да подскатачат.

„ При тези разноски няма по какъв начин превозът да действа обикновено. На процедура ще са принудени да вкарат някакви по-сериозни рестрикции “, уточни зам.-председателят на комисията по превоз към Столичния общински съвет Зафир Зарков пред „ Телеграф “. От общината обаче не смятат за удачно да разреждат линиите. Причината е, че минаващите по-нарядко транспортни средства ще се изпълнят с повече пасажери, гъчкащи се на тясно, което не е удачно в изискванията на пандемия. Според Зарков страната би трябвало да подкрепи публичния превоз в градовете.

Кризата провокира верижна реакция

„ Бюджетът на София за превоз е близо половин милиард лв.. 178 млн. лв. от този половин милиард липсват. Ако не бъдат обезпечени от страната няма по какъв начин превозът да оцелее. А това визира 1,5 млн души единствено в София- тъй като даже хората, които не употребяват градски превоз, са подвластни от него “, посочи Зарков.Причината е, че при липса на постоянен градски тарнспорт, повече хора ще би трябвало да употребяват персоналните си коли, което пък ще усили тапите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР