Сметището в Свищов се възпламени за трети път, съобщава bTV.За

...
Сметището в Свищов се възпламени за трети път, съобщава bTV.За
Коментари Харесай

Сметището край Свищов се възпламени за трети път

Сметището в Свищов се възпламени за трети път, оповестява bTV.

За да се оправят с бедствената обстановка, са мобилизирани хора и техника от 5 общини.

Предстои сметището незабавно да бъде засипано с десетки тонове пръст. Очаква се през днешния ден общината да подпише документа на компанията реализатор, след което ще стартира запръстяването на депото.

Въпреки че сметоизвозването на мястото е прекъснато през 2017 година, по се оказва, че теренът се е употребявал като нерегламентирано бунище и по-късно. По тази причина макар че формалната повърхност на сметището е 50 дка, през годините то се е разраснало двойно.

Въпреки че и тази заран Свищов осъмна измежду пушек и неприятна миризма няма сериозните равнища за замърсеност на въздуха.

Пряко обгазена обаче е вилната зона в местността Ненова шатра, където има над 40 къщи.

Когато вятърът е към нас, затваряме прозорци, всичко, влизаме вътре и чакаме да тръгне вятърът наопаки, изясняват пострадалите.

На терен непрекъснато дежурят пожарникари, полиция и локална власт. За всички е изненада, че пожарът се случва единствено дни, преди да стартира цялостното запръстяване на сметището, за което страната е отпуснала средства през март.

Припомняме, през вчерашния ден община Свищов разгласи бедствено състояние, откакто тлеещото бунище още веднъж избухна в пламъци.

Пожарът на остарялото бунище край Свищов стартира в сряда и обхвана 50 декара. През почивните дни тлеещото хранилище обгази града. По-рано през днешния ден кметът съобщи, че има първични сведения за тенденциозен палеж на сметището. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР