Смелото решение на Салвадор да приеме Bitcoin като законно платежно

...
Смелото решение на Салвадор да приеме Bitcoin като законно платежно
Коментари Харесай

Уолстрийт се пита дали Bitcoin може да измести хартиените валути

Смелото решение на Салвадор да одобри Bitcoin като законно платежно средство накара Уолстрийт да гадае за следващ път дали криптовалутата може в действителност да размени $ от страта школа.

Някои едри играчи и новаторски компании като " Тесла ", " Микро стратеджи " и " Скуеър ", към този момент са дали отговор, съвместявайки Bitcoin в балансите си без да провокират по-широка корпоративна гражданска война. В момента в лъчите на прожектора попадат държавните управления. 

Република Ел Салвадор, която стартира да употребява щатския $ като своя валута преди повече от 20 години, през предходната седмица стана първата страна в света, приела законодателство, позволяващо потреблението на Bitcoin във всевъзможни транзакции. Целта, съгласно президента Наиб Букеле, е да се реши казуса, че относително малко жители имат банкови сметки и да се понижат разноските по паричните преводи на работещите зад граница салвадорци до техните родственици в страната. 

Доста наблюдаващи се питат дали не се задава по-значимо придвижване: подмяна на американския $ - водача на световната търговия и финанси - на народен терен и по-късно в международен проект.

За основния изпълнителен шеф на Bitstamp - една от най-дълго съществуващите криптоборси - отговорът е: към момента не. Въпреки че доста хора са уверени, че криптовалутата ще завладее обичайните кредитори и централните банки. Самата технология може да се употребява по-интензивно в подмолни проби на финансовите услуги, като да вземем за пример трансграничните парични преводи, само че Bitcoin към момента е прекомерно нестабилна, с цел да подмени $, макар че може да стане част от валутния микс.

Председателят на Централната банка на Салвадор също съобщи в телевизионно изявление, че виртуалната монета няма да измести зелените пари в страната. Доларът е постоянен, изключително спрямо избухливите ценови придвижвания на Bitcoin, които могат да се случат след елементарен коментар в " Туитър " на Илон Мъск. А това не е добър избор за национална или световна валута. Bitcoin нарастна четворно през предходната година, до момента в който доларовият показател поевтиня с 5.5% през същия интервал - относително огромно отклоняване за зелените пари. От средата на април обаче виртуалната монета загуби съвсем половината от пазарната си оценка.  

Изследване на " Бенк ъф Америка " демонстрира, че съмненията на Bitcoin са почти четири пъти по-високи от тези на бразилския реал и на турската лира - нито една от които не е модел за резистентност.

Валутни специалисти показват, че криптовалутата внася спомагателни съмнения, което е контрапродуктивно за страните, търсещи непоклатимост. И самото битие на валутните бордове или на обвръзките на ред парични единици към други е доказателство за желанието за по-голям надзор и ограничение на инфлацията.  

Това не значи, че и други страни няма да насочат погледи към Салвадор като тест за това, което може да се случи. С изключително внимание ще се наблюдават получателите на средства от близки зад граница, как и дали централните банки към този момент изследват или тестват лични криптовалути.

Ред страни - от Хаити до Гватемала, Южен Судан и Либерия - може би ще са идващите, въвели Bitcoin, поради зависимостта им от притоците на пари от работещите зад граница техни жители, високото ниво на беднотия и ниското финансово включване на жителите им, предвиждат специалисти.

И други стопанства, които, подобно на Салвадор са фиксирали валутите си към зелените пари, също са евентуални претенденти да приемат официално криптомонетата като публично средство за заплащания и да понижат зависимостта си от Федералния запас и от политиката на Съединени американски щати.

Най-обещаващ измежду тях е Еквадор, който от две десетилетия е с доларизирана стопанска система. Колумбия и Мексико обаче биха рискували да разрушат локалните си парични единици, в случай че вкарат публично Bitcoin, макар огромните преводи от чужбина на средства за прехрана и интереса към криптовалутите на жителите им. Анализатори означават, че жителите на доста разрастващи се пазари са привлечени от виртуалните пари поради финансовия надзор, нестабилните локални пазари и високите съмнения на националните валути. 

Налице са и други, свързани с бизнеса благоприятни условия. Салвадорският президент Букеле, да вземем за пример, употребява новия закон за Bitcoin като средство за възбуждане на интерес към извличане на цифровите монети в страната му. Той е наредил на ръководителя на държавната геотермална електрическа компания да приготви проекти за предложение на по-зелени благоприятни условия за копаене на криптовалутата. Или, както обобщават специалисти, належащо е едно малко домино, което може да сътвори условия за действителна смяна. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР