Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна

...
Смели личности, които да взимат отговорни решения, очаква вицепрезидентът Илияна
Коментари Харесай

Йотова очаква смели личности и отговорни решения в следващия мандат на евроинституциите


Смели персони, които да взимат виновни решения, чака вицепрезидентът Илияна Йотова в идващия мандат на европейските институции. Заедно със студенти от Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ вицепрезидентът разиска провокациите пред европейския план и мястото на България в него. Студентската лаборатория „ Тема: Европа “ бе част от поредицата диспути, която Илияна Йотова провежда в български университети. Целта е да се чуе гласът на младежите по въпросите за бъдещето на Европейския съюз.

Студентите, изпълнили Аулата на Алма матер, с интерес чакаха да схванат мнението на вицепрезидента по редица европейски въпроси, като акцентираха експертиза от работата ѝ в Европейския парламент. „ Най-доброто оръжие против евроскептицизма е подробна, обвързана със периоди стратегия за развиване за идващите години. Това чакаме да чуем от политическите партии в предизборната акция за Европейски парламент, това би трябвало да бъде и диалогът в европейските общества “, уточни вицепрезидентът. По думите на Илияна Йотова в посланията на главните политически фамилии в Европа участва думата „ смяна “, само че липсват съответните оферти по какъв начин тя да се реализира.

„ Не одобрявам, че има спор или опълчване на национални и европейски тематики. Суверенитетът не отхвърля Европа, а Европа не отхвърля националната еднаквост. Ако през днешния ден сме недоволни от положението на съюза, напъните би трябвало да са в смяната, която ние да създадем “, съобщи вицепрезидентът. „ Нашето потомство е потомство на мира – одобряваме го за непрекъсната големина, градим плановете си върху нея. „ Чудото на мира “ – чудесният израз на Пиер Флимлин, не би било допустимо без Шуман, Моне, Аденауер, Де Гаспери, Спаак – огромни персони от друг политически цвят, обединени от един блян – мира “, означи Илияна Йотова. Вицепрезидентът уточни, че без успеха над хитлерофашизма през днешния ден нямаше да честваме Деня на Европа.

Илияна Йотова акцентира, че 74 години след края на Втората международна война крайният шовинизъм и ксенофобията са най-голямата опасност за Европа. „ Тези настроения се подхранват от нерешените рецесии, от слабите отговори на партии и политици “, посочи вицепрезидентът.

В изявлението си Илияна Йотова очерта проблемите в Европейски Съюз, които би трябвало несъмнено да получат своя отговор – сигурността и битката с тероризма, бежанската рецесия и изчезналата миграционна политика. Вицепрезидентът е безапелационна, че Европа би трябвало да възвърне лидерските си позиции в международен мащаб и да не помни ролята на наблюдаващ, тъй като точно Старият континент заплаща най-тежката цена от споровете в Близкия изток, климатичните промени и бедността в Африка. Европейските страни би трябвало да реализират и единодушие във връзка с сътрудниците си на Изток и на Запад. Според Илияна Йотова България, с помощта на стратегическото си разположение, може да бъде добър медиатор.

Вицепрезидентът чака и смяна в връзките Европейски Съюз – Русия в новия мандат на европейските институции. Илияна Йотова посочи формалното възобновяване, без никакъв разбор, на антируските наказания. „ Едни страни страдат от тях, а други не престават да развиват комерсиалните и икономическите си връзки “, съобщи вицепрезидентът.

Като главен Илияна Йотова дефинира казуса с разделянето в Европа – на остарели и нови страни членки, на ядро и външна страна.  „ Болезнен за България, за цяла Източна и Централна Европа е въпросът за двойните стандарти – в храните, стоките, услугите, в отношението “, уточни вицепрезидентът. Илияна Йотова означи изчезналата съгласуваност сред другите български институции по европейските политики. „ Необходими са ни общи български позиции, които са над партийните разлики “, съобщи вицепрезидентът.

„ Време е да се намерения за Европейски фонд за битка с бедността – всеки европейски жител да има храна, покрив и достъп до сила. Кризата от 2008 година не получи политически отговор, а икономиите доведоха до още по-дълбока обществени рецесия “, акцентира Илияна Йотова. „ Трябва да се чуе гневът на европейските жители “, посочи вицепрезидентът.

Илияна Йотова акцентира, че европейските регулации са прекомерно огромни там, където не са нужни, а липсват, където са повече от нужни. Според вицепрезидента от смяна се нуждае и методът, по който действат европейските институции и се избират европейските комисари.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР