Смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото беше

...
Смъртността в страната е около 9 пъти по-висока отколкото беше
Коментари Харесай

Мутафчийски: Смъртността у нас е 9 пъти по-висока, отколкото на 1 октомври

Смъртността в страната е към 9 пъти по-висока в сравнение с беше на 1 октомври, по тази причина извънредно деликатно би трябвало да се разисква какво тъкмо и по кое време би трябвало да се разхлабва. Това сподели ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА генерал-майор проф. доктор Венцислав Мутафчийски на брифинг в Министерски съвет, представен от „ Фокус “.

„ Във връзка с заплахите, които предстоят, колежка от " Кеймбридж " даде една доста забавна графика. Ако имаше вид, който дава 50% смъртност, то тя щеше да се усили не повече от веднъж. Ако имаме вариант, който дава по-голяма инфекциозност с 50%, смъртността се усилва няколко пъти. Това е по този начин, тъй като това не променя същността на вируса като притежател на гибел, само че се изчерпва ресурсът в лечебните заведения. С разширение на активността на болничните заведения, те удържаха потенциала си.

Около 30% има претовареност за заболели с ковид, а към 20% са в подготвеност, тъй като още нямаме доказателства за разпространяването на новия вариант, имаме единствено съмнения, само че доста бързо този вид измества класическия и това може да пренапрегне здравната система и да не могат всички нуждаещи се жители да получат съответни грижи “, сподели още Мутафчийски.

„ По отношение на заболяемостта на 100 хиляди души население отчитаме, че изходните равнища на 1 октомври са към 35 на 100 хиляди за 14-дневна заболяемост. Пикът доближаваме на 23 ноември със 667 на 100 хиляди. От 28 ноември се вкараха ограниченията и последователно стартира намаляване на заболяемостта. Сега имаме 108 на 100 хиляди за 14-дневна база. Изходното равнище е три пъти по-ниско, в сравнение с настоящето равнище. Очаквахме, че ограниченията ще дадат резултат сред 2-рата и 3-тата седмица. Най-отчетливо те пристигнаха след 4 седмици “, съобщи Мутафчийски.

„ При броя на умрелите сме имали 1,2 на 100 хиляди на 1 октомври, а в този момент сме на 10.2 на 100 хиляди. Върхът е бил на 8 декември с 27,7 на 100 хиляди. Тя стартира да спада 16 дни след пика. Ако заболяемостта е три пъти по-висока от тази на 1 октомври, то смъртността е към 9 пъти по-висока. Репродуктивното число, измерено през вчерашния ден, е 0,79. Какво би се случило, в случай че имаме нов вариантна вируса. Това може да го умножите по 7. Заради привършване на здравните запаси, неизбежно загубите ще са доста по-тежки. Трябва извънредно деликатно да се приказва и разисква какво тъкмо и по кое време би трябвало да се разхлабва “, добави той.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР