Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция

...
Смърт, гибел – дали няма да ми направят животоспасяваща операция
Коментари Харесай

Възрастна жена моли в национален ефир НЗОК да не я убива

Смърт, крах – дали няма да ми създадат животоспасяваща интервенция или ще ми забият нож в гърба, това е едно и също. Моля тези хора да преразгледат решението си – вместо да поживеем, да се порадваме на живота, те ни карат да умираме . Това съобщи Мария Стойнева – стара жена, имаща незабавна потребност от промяна на аортна клапа.
Стойнева би трябвало да доплати 10 000 лв., с цел да ѝ бъде поставена аортна клапа, а процедурата е незабавна. Тя описа историята си пред Нова телевизия, откакто през вчерашния ден (25 април) стана ясно, че пациентка е умряла, тъй като е нямала пари да заплати за слагане на аортна клапа. Чакат да почине някой, с цел да кажат по малкия екран, добави старата жена.
Ако имахме такава клапа на склад, щяхме да я сложим, само че поради високите цени болничното заведение не държи такива клапи, изясни проф. доктор Юлия Джоргова, завеждащ кардиологично поделение в болница " Св. Екатерина ", където си е отишла дамата, имаща потребност от незабавна интервенция. Лекарят разяснява случая с умряла жена, тъй като не е имала нужните пари, с цел да заплати за слагане на аортна клапа.
Проблемът е, че отново нещата станаха в последния миг – на 4 април разбрахме, че на 1 април са изменени нещата, добави Джоргова. Тя сподели и, че пациенти се разплакват и си потеглят, тъй като нямат толкоз пари – по 10 000 пари. Да се търсят пари изисква време, а време няма, разясни експертът.
Припомняме, че според решението на НЗОК за този тип здравно съоръжение, в този момент Касата не покрива напълно заплащането на аортни клапи, както беше преди 1 април. Дават се до 2600 лв. от страната, а останалото би трябвало да бъде платено от пациента, само че цената на клапата в действителност е доста висока – до 20 000 лв.. Според експертни оценки незабавните пациенти, имащи потребност от такива операции – слагане на аортна клапа, не са толкоз доста – единствено няколко десетки души, и е необяснимо, че страната не може да покрива потребностите им.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР