Служителите на вътрешния контрол в БДЖ-Товарни превози открито обвиниха ръководството

...
Служителите на вътрешния контрол в БДЖ-Товарни превози открито обвиниха ръководството
Коментари Харесай

Доклад на вътрешния контрол в БДЖ: Шефът ни е лъжец

Служителите на вътрешния надзор в " БДЖ-Товарни транспорти " намерено упрекнаха управлението на компанията в непрофесионализъм, абсолютизъм и явна несръчност.

Управителят на " БДЖ-Товарни транспорти " Любомир Илиев лъже безогледно и уронва престижа на компанията. Това е записано в отчет на чиновници от отдел " Вътрешно фирмен надзор " в карго компанията, изпратен до министъра на превоза Ивайло Московски, до омбудсмана Мая Манолова и до шефа на ИА " Главна ревизия по труда " инж. Румяна Михайлова. 

Според специалистите в " БДЖ-Товарни транспорти " шефът на компанията е провокирал безпорядък и стрес измежду чиновниците в сдружението, изопачавайки техни рекомендации за решение на казуса с преразхода на гориво при дизеловите влакове. 

" Разпореждането Ви да бъдат наложени финансови и дисциплинарни санкции на локомотивни машинисти, са макар отчетите на отдел " Вътрешно фирмен надзор ", а не поради тях ", се споделя в писмото на инспекторите, което е заведено в деловодството на транспортното министерство в понеделник.

Те прецизират, че категорично са показали, че казусът с преразхода на гориво се дължи на несвършена работа на чиновниците в така наречен енергийните комисии в предприятието, а не на машинистите.

" Неправомерното и безпричинно уволняване на машинисти докара до струпване на ексклузивен труд над допустимите по закон 150 часа на годишна база. Вашите дейности сътвориха измежду личния състав среда от отрицателни настроения, следствията от които ще отзвучават още дълго време, в случай че въобще отзвучат до момента в който Вие заемате длъжността шеф на " БДЖ-Товарни транспорти ", написа в отчета на " Вътрешно фирмен надзор ".

Инспекторите упрекват шефа на предприятието упрекват шефа на компанията и в безпринципна кавга против машинисти, за които няма каквито и да е доказателства, че са взели участие в обири на гориво.

" Определянето на степента на дисциплинарните санкции на локомотивните машинисти не е основано на никакви правни и морални правила ", пишат експертите от вътрешния надзор.

Те показват, че Илиев е наредил на тримата шефове на районните депа на компанията за наставление на сътрудниците им да бъдат уволнени петимата машинисти с максимален преразход на гориво, без оглед на това какъв брой е размерът на преразхода.

Така се е стигнало до поредност от парадокси. Като образец е посочено, че машинистът Ангел Маджаров от Локомотивно хранилище Стара Загора е уволнен поради преразход на гориво от 1015 литра за първите 7 месеца на м. година, а петият в същия лист за уволняване е имал с 516 л над нормата. В същото време машинистът от Локомотивно хранилище Бургас, който е имал преразход от 2242 литра, само че е останал шести в листата на локалното хранилище с преразходите не е уволнен от работа, а е получил единствено предизвестие. Същото дисциплинарно наказване " Предупреждение за уволняване " е получил и машинистът Димитър Стефанов, който за 7 месеца е натрупал шокиращият преразход от... 15 литра!

От вътрешния надзор показват и че наказванията са анулирани само поради оказания напън, граничещ с протест към Илиев.

" Подобно отношение към машинисти от шеф на жп оператор е безусловно неприемливо. Недопустимо е по сходен метод да се отнася към своите подчинени който и да е началник на компания в България при започване на XXI век. Считаме, че с тези свои дейности Вие съществено уронихте престижа на " БДЖ-Товарни транспорти ", създадохте чувство за неустановеност в чиновниците на сдружението и накърнихте престижа на заеманата от Вас служба ", написа в отчета.

Според вътрешните контрольори в компанията Любомир Илиев е излъгал пред медиите, омаловажавайки казуса с изключителния труд в компанията, както и за метода за отчитане на работното време на машинистите.

" Вашето изказване пред медиите с изключение на неистина е и насмешка с труда на машинистите, които работят в тежки условия на труд с морално остарели локомотиви, които са некачествено ремонтирани и поддържани ", написа в отчета.

Инспекторите на " БДЖ-Товарни транспорти " са безапелационни, че проблемите в сдружението не идват от мързела на машинистите или некачествена работа, а са резултат от слабото ръководство на сдружението от страна на Илиев.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР