Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че

...
Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че
Коментари Харесай

Метеоролозите недоволстват срещу властта, заплашиха да спрат прогнозата за времето

Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология заплашиха, че ще спрат прогнозата за времето в символ на митинг. Причината – изваждането на Национален институт по метеорология и хидрология от Министерството на образованието и преместването му към екоминистерството.

Това беше заложено с плана за закон за държавния бюджет през 2022 година, само че съгласно метеоролозите по този начин те няма да получават финансиране за научна активност.

От Национален институт по метеорология и хидрология написаха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което питат кое постанова преместването им и показват позиция, че след излизането от състава на Българска академия на науките институт е имал „ три извънредно сполучливи години “.

От МОН обявиха, че мястото на Национален институт по метеорология и хидрология е там, където се употребява неговата експертиза – т.е. в Министерство на околната среда и водите.

" Прозрачно ли е взето решението за прекосяване на Национален институт по метеорология и хидрология от МОН към Министерство на околната среда и водите? Смятате ли, че може да извършите заявената от Правителството смяна без присъединяване на водещите специалисти в съответната област? Знаете ли, че на 06.01.2022 година сме подали писмо до Вас и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички управителни органи в Национален институт по метеорология и хидрология и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във всички структури на Национален институт по метеорология и хидрология в страната? Запознахте ли се с причините ни срещу това пренасяне? ", питат синоптиците.

От Национален институт по метеорология и хидрология питат още какви са претекстовете на просветителния министър да „ извади една национална научна организация със 132-годишна история от МОН “.

„ С отпадането на правото на делегиран бюджет и образуване на временен излишък за Национален институт по метеорология и хидрология в Закона за държавния бюджет за 2022 година се лишава опцията за присъединяване в интернационалните и национални научни планове и стратегии, както и приемане на средства по тях “, алармират още метеоролозите.

Министърът на образованието Николай Денков им отговори, че без значение дали един институт е под шапката на едно или друго министерство, „ по никакъв метод не се трансформира неговата опция да кандидатства за научни планове “.

Той декларира, че МОН в никакъв случай не е желало Национален институт по метеорология и хидрология да бъде преместено, само че някогашният длъжностен министър на екологията Асен Личев е поискал това да се случи с писмо до ведомството на Денков на 16 юли 2021 година

„ Тогава се реши, че е по-удачно да се направи с приемането на бюджета за 2022 “, прецизира министърът на образованието.

В писмото си до МОН Личев е изложил подробно мотивите си: " Законът за водите основава директни отговорности за Национален институт по метеорология и хидрология и дефинира Национален институт по метеорология и хидрология като субекта, извършващ количествения мониторинг на преваляванията, подземните и повърхностните води, в това число наносния отток. Посочената активност е директно обвързвана с пълномощията на министъра на околната среда и водите по ръководство на водите на национално равнище. Допълнително, активността на Национален институт по метеорология и хидрология е от извънредно значение за поддържането на националната мрежа за мониторинг на подземните води, част от Националната система за мониторинг на околната среда ".

Според Личев смяната ще увеличи успеваемостта и ще усъвършенства организацията по реализиране на мониторинга, ще усъвършенства крайния резултат при създаване на стратегически и програмни документи, директно свързани с ръководството на водите.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР