Служителите на Министерството на външните работи започнаха днес ефективна стачка

...
Служителите на Министерството на външните работи започнаха днес ефективна стачка
Коментари Харесай

Прецедент: служителите от външното министерство стачкуват

Служителите на Министерството на външните работи започнаха през днешния ден ефикасна стачка с искане за по-високо възнаграждение. Това е първият по рода си митинг в близо 144-годишната история на българската дипломация.

Исканията на стачкуващите включват и индексиране на командировъчните. Те упорстват да се отстрани практиката главната им заплата да бъде намалявана, когато отпътуват в дълготрайна командировка.

Докато служебният министър на външните работи Николай Милков предложи заплатите във ведомството да се покачат с 30 на 100, синдикатите желаеха те да бъдат удвоени.

Вчера към 200 чиновници в министерството се събраха в двора му и хвърляха жълти стотинки, символизиращи заплащането, от което са недоволни.

Средната заплата в Министерството на външните работи е 1600 лв. бруто според председателя на Професионалното обединяване на държавните чиновници от дипломатическата служба Мартин Колев и неговият заместник Людмил Илиев.

По думите им това е ведомството с най-зле платените чиновници у нас, а неговият състав е скъсен с една пета от 2008 година насам. Млад експерт тук стартира с 900 лв. на месец, а юрисконсултите вземат под 1200 лв. и  това са хонорари преди удръжките.

От 15 години не са обновени командировъчните пари, които чиновниците и дипломатите получават, когато заминат на четиригодишен мандат зад граница.

Досегашните договаряния на синдикалистите с постоянно сменящите се управления на министерството не са дали резултат и по този начин се е стигнало до ефикасните протестни дейности.

В министерството сега работят 1300 души, близо половината от които са в България, а останалите са командировани в чужбина. Според Колев, представен от " Свободна Европа ", от 2018 година са напуснали 140 чиновници, а други 70 се прекратили предварително мандатите си.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР