Служители от Регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на

...
Служители от Регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на
Коментари Харесай

Здравни инспектори протестират за по-високи заплати

Служители от Регионалните здравни инспекции от цялата страна излязоха на митинг пред Министерски съвет с искане за по-високи заплати. Те желаеха бърза смяна на Наредбата за заплатите на държавните чиновници в бранша, защото в този момент настоящата лимитира действителното повишение на трудовите им хонорари.

Протестиращите се оповестиха за нарастване на възнагражденията с 20% от 1-ви май. Техни представители бяха признати от зам.-министъра на опазването на здравето Бойко Пенков.

Работещите в системата упорстват да се вкарат стартови заплати по длъжности, като най-ниската да е веднъж и половина минималната за страната.

 Здравни инспектори стачкуват за по-високи заплати
© Юлия Лазарова

Здравните инспектори, които са държавни чиновници, упорстват да се възвърне добавката за клас прослужено време и на всяко тримесечие да се изплаща в допълнение материално стимулиране. В момента младши здравните инспектори взимат заплата от 510 лв..

" 460 лв. взимам действително, а съм контрольор в отдел " Обществено здраве ". С висше обучение съм, само че ни приравняват към хигиенистките ", показа протестиращ, представен от БНР.

След митинга им на 15 март здравните инспектори получиха сред 5 и 10% нарастване на заплатите си, вместо обещаните от здравното министерство 18%. Тогава в отговор на протестните заявления от страната финансовият министър Владислав Горанов изясни, че заплатите в здравните инспекции се дефинират от нормативната уредба за държавните чиновници във ведомството и тази рамка не може да бъде надхвърлена.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР