Служители на антикорупционната комисия са започнали днес проверка в Община ...

Служители на антикорупционната комисия са започнали днес проверка в Община

Комисията на Цацаров проверява обществена поръчка за 85 млн. лв. във Варна

Служители на антикорупционната комисия са почнали през днешния ден инспекция в Община Варна по сигнал, обвързван с публичната поръчка на стойност 85 млн. лева За това осведомиха в публично известие до медиите от ведомството, отлавявано от Сотир Цацаров. Поръчката е за доставката на 60 електрически рейса за градския превоз във Варна и зарядни станции за тях.

Според информацията, публикувана от комисията за противопоставяне на корупцията, инспекцията е по сигнал, съгласно който процедурата по възлагане на

поръчката е била манипулирана в интерес на избран реализатор

като от чиновници на Община Варна са били осъществени корупционни дейности. Пак съгласно същата информация измежду проверяваните са и чиновници, заемащи висши обществени длъжности.

До момента от Община Варна не е публикувана никаква информация за течащата инспекция. Служители от администрацията обаче разясниха, че процедурата за възлагане на публичната поръчка е била проведена от общинското комерсиално сдружение " Градски превоз ". Неотдавна шефът на сдружението Злати Златев ненадейно подаде пред Общинския съвет в града молба за овакантяване, като детайлности за причиините, довели до това, не бяха обявени.

Пак през днешния ден стана известно, че чиновници на дирекция " Противодействие на корупцията " са изискали документи от Областна администрация Варна по отношение на друга инспекция. Тя се отнася до

разпоредителни покупко-продажби с държавни парцели

осъществени от някогашния регионален шеф на Варненска област Стоян Пасев срока 2018 година - 2020 година

По информация на " Дневник " става дума за част от покупко-продажбите, в които единствено за последните четири години Пасев е продал по процедури без търг държавни парцели на стойност, надхвърляща 6 млн. лева Сред тях са и продажбите на терени, подобаващи за строителство в влиятелни региони на града.

Как държавни парцели за над 6 млн. лева във Варна са били продадени без търг -.

Още на 6 юни т.г. " Дневник " разгласява информация за това, че в разгара на летните митинги против ръководството на ГЕРБ през предходната година

някогашният шеф на Варненска област Стоян Пасев е продал близо 6 дка от Приморския парк в града

(Морската градина). Цената на договорката е малко над 708 хиляди лева, което прави под 120 лева на кв.м, което е извънредно ниска цена за региона на парка.

В текста на контракта, с който е продаден парцелът, частна държавна благосъстоятелност, категорично е записано, че теренът се намира в зона " Приморски парк " - околност " Салтанат ", във Варна. Справка в кадастралната карта обаче демонстрира, че при продажбата в него е била включена и половината от паркинг - също държавна благосъстоятелност. След продажбата, осъществена от Стоян Пасев, от паркинга е останал имот с величина 2000 кв.м също частна държавна благосъстоятелност, който също предстои на продажба.

В началото на юни от я, само че информация за хода й досега не е разпросдтранявана.

Всичко за продажбата на 6 дка от Морската градина на Варна -.

Втората договорка, която ревизира комисията

ръководена от Сотир Цацаров, е осъществена на 10 март. т.г. - в последните дни от живота на държавното управление на Бойко Борисов. Тя е за " очистване на съсобственост " с страната и се отнася за парцел от 6.2 дка. под Аспарухов мост. Стойността на договорката е близо 400 хиляди лева, а покупател на парцела е компанията " Автомагистрали - Черно море ".

Източник: dnevnik.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg