Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на необходимостта всички

...
Служебното правителство целенасочено работи в посока гарантиране на необходимостта всички
Коментари Харесай

С втора актуализация Янев предлага да компенсира бизнеса за цената на тока

Служебното държавно управление целеустремено работи в посока гарантиране на нуждата всички консуматори да имат достъп до електрическа сила, която да бъде в най-хубавия ценови диапазон, който в границите на Европейски Съюз реализираме. Това съобщи служебният министър председател Стефан Янев на брифинг в Министерски съвет, отдаден на ограниченията за енергетиката.

Темата с цената на електрическата сила е настояща към този момент цяло лято. От няколко месеца непрестанно се приказва по тематиките и се търси решение, посочи Янев.

В последните 2 месеца България има най-ниските цени в границите на Европейски Съюз, посочи служебният министър председател. Високите цени се дължали на икономическия напредък след пандемията и на интернационалните фактори, на които не може директно да се въздейства, изясни Стефан Янев. Спазвайки разпоредбите, разликите в цените не могат да бъдат фрапантни. Благодарение на напъните на държавното управление досега съумяваме да запазим най-ниските цени в Европейски Съюз, увери служебният министър председател.

Въпреки това Стефан Янев търси вътрешните механизми за възстановяване на координацията и успеваемостта на българската система за електропроизводство. В тази посока били направени поредност от съвещанията, след които всички се обединили в няколко ограничения за бизнеса и потребителите. Мерките са ориентирани в региона на:

Първата мярка е тематиката с финансовите обезщетенията.

Разработена е скица с КЕВР, а опцията за подобен вид обезщетения за идните зимни месеци е те бъдат заложени в бюджет 2021. Това обаче ще наложи още една актуализация на бюджета. Стефан Янев се надява новоизбраният парламент да се занимае с тази тематика, допустимо да се реши, че е нужна актуализация на бюджета за тази година. Без актуализация не може да има преразпределение на средствата. Финансовият запас от тези обезщетения ще бъдат от страната и единственото изключително е, че би трябвало да стане разплащането през държавния бюджет. Около 600 - 660 млн. лева ще бъдат нужни за отплата на небитовите потребите, съобщи в отговор на въпрос финансовият министър.

Втората дълготрайна мярка е създаване и одобряване на национална позиция, която да служи в границите на Европейски Съюз за по-гъвкава общоевропейска политика за държавна помощ и понижаване на тежестта на цената за въглеродните излъчвания.

Третата мярка е, че Министерство на финансите взаимно с Министерство на стопанската система и Българската фондова борса да създаде механизъм, който да работи за балансиране на производители и търговци, което да сътвори еластичен пазар.

Заедно с дълготрайните ограничения ще има и краткосрочни ограничения. БЕХ и МЕ ще оферират нови позиции за дълготрайните контракти за пакети, подобаващи за дребни консуматори на сила. Това е метод да се подтикват и крайните клиенти, които непосредствено да търгуват на борсата.

Предстои усилване на регулаторния надзор на КЕВР. По сходен метод ще бъдат изследвани и препоръчани корекции в разпоредбите на енергийната борса, в методиката за формиране на цена. Всички ограничения се чакат да дадат усмиряване и пазарът на електрическата сила да бъде по-адекватен на всичко, което се случва към нас, надява се Стефан Янев.

Обмисля се и още един пакет от ограничения за обществените предприятия, за които обаче служебното държавно управление към момента не е готово.

Стефан Янев запита не е ли време най-сетне да седнат на една маса експерти от всеки жанр и тип, които претендират, че схващат от нуклеарна енергетика. Ние нямаме изясненост дали желаеме или не желаеме развиване на нуклеарната енергетика. Всички тези въпроси се нуждаят от отговори. Затова Стефан Янев предлага се направи нужното и да стартира експертен диалог по изискванията на плана на АЕЦ " Белене ", който план е стигнал до средата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР