Служебното правителство ще предприеме ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия

...
Служебното правителство ще предприеме ответни мерки, ако Нидерландия и Австрия
Коментари Харесай

Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ответни мерки“

Служебното държавно управление ще предприеме ответни ограничения, в случай че Нидерландия и Австрия блокират България и страната остане отвън Шенген. Това стана ясно от конференция на премиера Гълъб Донев в Министерския съвет.

Имаме подготвеност за ответни ограничения, в случай че Нидерландия и Австрия наложат несъгласие на българското участие в Шенген. “

Той не посочи какви тъкмо дейности ще предприеме страната ни, те ще са обект на спомагателен разбор от държавното управление и ще се реши след на 8 декември, когато Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава " за " или " срещу " присъединението на България към европейската зона за свободно напредване.

Донев изрази убеденост, че в последните три оставащи дни позициите на Нидерландия и Австрия ще се трансформират. По думите му кабинетът ще направи всичко допустимо, с цел да надделее разсъдъкът.

Припомняме, че предходната седмица Нидерландия остро се опълчи на приемането на България в Шенген. Според министър-председателят Марк Рюте страната ни към момента не се е справила с корупцията. Кулминация бе, че границата на България може да се премине от мигранти против 50 евро. Преди това и Австрия разгласи, че има запаси по тематиката.

Днес Донев посочи, че причина за позицията на Нидерландия са вътрешнополитически съображения и не се свързани с действителни дефекти по използването на шенгенските правила от стана на България. Австрия пък по-скоро подчертала върху дефекти на шенгенската система като цяло.

Повече от явно е, че позициите на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия са подбудени по-скоро от вътрешнополитически съображения, в сравнение с от действително разпознати дефекти по използването на шенгенските правила от страна на България “, разяснява Донев.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев пък уточни, че при извършени диалози с вътрешният министър на Австрия е станало ясно, че страната се усеща изоставена от Европейска комисия поради усиления мигрантски напън. По думите на Демерджиев блокирането на България е единствения метод Австрия да изисква помощ от Европейска комисия по тази линия. Той разяснява, че на територията на Австрия има 100 хиляди бежанци, само че не може по безапелационен метод да се откри, че те са минали през България.

Отбелязваме, че в позицията си канцлерът на Австрия се базира на дефекти на шенгенската система като цяло, които по никакъв метод не могат да бъдат отговорност на българската страна, до момента в който министър председателят на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България надали ще бъдат забравени скоро “, добави министър председателят.

По думите му дейностите на двете страни пораждат подозрение за пригалане на двойни стандарти. Изявлението на нидерландския министър председател Марк Рюте е неубедително, разяснява Донев и добави, че посолството на Австрия в страната е направило инспекции по отношение на присъединението към Шенгенското пространство. Нидерландската страна обче не поискала да се включи в тях.

В този смисъл, изразените след това от премиера на Нидерландия запаси, които се аргументират с неналичието на убеденост точно във връзка с осъществяване на критериите за участие на България, освен звучат повече от неубедително, само че се опровергават от заключенията на Европейската комисия и опонират на мненията на всички страни членки и на недвусмисленото мнение на Европейския парламент “, уточни Донев.

Той напомни, че критериите за присъединение към Шенген са покрити от България още през 2011 година и това е добре известно на всички страни, в това число на държавните управления на Нидерландия и Австрия. През последните месеци по самодейност на България са проведени инспекции от Европейска комисия с присъединяване на заинтригувани страни членки от Европейски Съюз. Всички инспекции са приключили с позитивни мнения.

Още през 2019 година Европейска комисия е излязла със мнение, че България е покрила главните цели по Механизма за съдействие и инспекция и от този момент не се постанова правенето на нови отчети за страната ни.

На 8 декември Съветът на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи ще гласоподава за разширението на Шенген. За одобрение на решенията се изисква цялостно единогласие. Очаква се Нидерландия да даде зелена светлина за приемането на Румъния и Хърватия, само че да блокира България. Министрите ще гласоподават с две обособени решения, като в едното ще преглеждат приемането на България и Румъния, а във второто - приемането на Хърватия.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинПрисъединяване към Шенген участие на България в Шенген длъжностен кабинет Гълъб Донев ПоследниНай-четениПолитика 108 Правителството заплаши Нидерландия и Австрия с „ ответни ограничения “ To:know 564 Какво e Шенген – зоната на свободно придвижване? Туризъм 624 Туризмът към този момент е „ първокласно занятие “: Какво се случва с сектора? Политика 7208 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Компании 11672 „ Транспрес “ откри логистичен център „ без аналог “ за 16 млн. лева в България Политика 7208 ГЕРБ изненада с претендента си за министър председател Телекомуникации 6464 Първият подводен кабел през Арктика си откри вложител Политика 5804 Официално Нидерландия блокира България за Шенген, само че пуска Румъния Всички новиниОще от ПолитикаВиж всичкиГЕРБ изненада с претендента си за премиерЦеновият таван на съветския нефт към този момент работи Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР