Служебното правителство ще подпомогне със средства семействата на загиналите в

...
Служебното правителство ще подпомогне със средства семействата на загиналите в
Коментари Харесай

Кабинетът дава по 540 лева за близките на загиналите при пожарите

Служебното държавно управление ще подкрепи със средства фамилиите на починалите в пожара горски чиновници с по 540 лв., както и с еднократна помощ в размер на 375 лв. хората, чиито парцели и къщи изгоряха. Това разгласи в Народното събрание по време на блиц контрола вицепремиерът Гълъб Донев.

" Министерският съвет има подготвеност, и надлежно работим в посока на това, да бъде свикана Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерски съвет, с цел да се насочат средства спомагателен трансфер от бюджета към общините, в които има потърпевши парцели, изгорели къщи, икономически постройки``, сподели Донев в отговор на Мая Манолова. Той посочи, че на такова подкрепяне могат да разчитат всички тези, които са със наранени съществени жилища, които имат разрешителни за градежите.

" Откъм околните на починалите горски чиновници - те имат право да получат еднократна финансова помощ по Кодекса за обществено обезпечаване от 540 лева Тази помощ могат да я получат съпругите на починалите горски чиновници, техните деца, без значение от това дали са навършили пълноправие. Родителите на починалите горски чиновници също могат да получат тази еднократна помощ от 540 лева Така че e разпоредено на обществените служби в Благоевград да окажат обществена поддръжка на починалите горски чиновници, тъй че да могат да подадат съответните документи за приемане на тази еднократна помощ ", изясни вицепремиерът.

Той добави, че следва оглед на нанесените от огъня вреди върху парцелите от комисии на съответните дирекции " Социално подкрепяне ". Той напомни, че децата на починалите имат право и на обществена пенсия.

Гълъб Донев изреди и всички обществени ограничения и подпомагания, които ще бъдат подхванати от страната при усложняване на епидемиологичната конюнктура и вероятно ново затваряне поради COVID-19. Въпроса му зададе доктор Александър Симидчиев от Демократична България. Освен опазване на мярката 60/40 се вкарва и и другата - 75/0 за изцяло затворените бизнеси, като в нея ще бъдат включени и самоосигуряващите се лица, изясни Донев.

" Очакваме съглашение с Европейска комисия по новата Оперативна програма " Човшки запаси, откъдето вероятно ще дойдат спомагателни средства по мярката " Запази ме " и " Заетост за теб ". Дизайнът на тези ограничения е в поддръжка на бизнеса.

Продължава и подпомагането на родители на деца до 14 година, когато се затварят учебните заведения и децата преминат в онлайн образование, както и патронажната грижа.

Подсетен от Симидчиев, който прикани депутатите по райони да навиват хората да се имунизират, и вицепремиерът насочи зов от парламентарната естрада обществените служащи, чиновниците в старческите домове и лекарите да се имунизират, като по този начин дадат персонален образец.

" По-добро от имунизацията няма ", сподели пред депутатите Гълъб Донев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР