Служебното правителство ще напише закон за надценките на храни и

...
Служебното правителство ще напише закон за надценките на храни и
Коментари Харесай

Служебната власт готви закон за налагане на таван на надценките на основни храни

Служебното държавно управление ще напише закон за надценките на храни и закон за търговията с храни и ще одобри разпоредба за проследимост на качеството и цените на храните. Това оповестиха служебните министри на стопанската система и на земеделието Никола Стоянов и Явор Гечев и показаха за наблюдаване на цените на съществени хранителни артикули.

На уеб страницата се съпоставят най-ниските цени в разнообразни търговски обекти, само че без промоции. Ще се вкарват цени на вносител, на едро и на дребно, ще има и цени на суровините, като да вземем за пример на млякото. Към момента в уеб страницата са въведени цените на към 30 продукта, като една трета от тях са за плодове и зеленчуци.

 Таван на комерсиалната надценка: по какъв начин политиците използват цените Таван на комерсиалната надценка: по какъв начин политиците използват цените

Според Стоянов уеб сайтът щял да е " доста потребен инструмент " за всяко държавно управление, с цел да следи за изкривявания на пазара, защото всеки може, когато види, че цената на суровината или цената на едро пада, а цената на дребно пораства, " доста елементарно може да се види, че нещо не е наред ".

Към момента информацията на уеб страницата е подадена единствено от държавни ведомства, а от идната седмица търговски вериги с оборот над 30 млн. лева годишно ще могат да качват своите цени, като това ще е на непринуден принцип.

 Държавната Държавната " Ел Би Булгарикум " упрекна комерсиалните вериги за скъпите млечни артикули

В уеб страницата ще има информация и за цените на 11 хранителни продукта от 7 столици на страни от Европейски Съюз (Германия, Франция, Австрия, Чехия, Румъния, Гърция и Хърватия), които са налични и на българския пазар - олио, ориз, захар, яйца и други Данните за цените се на България в столиците на въпросните седем страни.

Данните в уеб страницата ще се актуализират всяка седмица, като ще може да се търси информация и по райони. Ще могат да се съпоставят и цени обратно във времето, когато мине време и базата данни стане по-богата. В уеб страницата има и бърза връзка за подаване на сигнали от потребителите към контролните институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР