Служебното правителство работи за увеличаване на сега предвидените по еврофондовете

...
Служебното правителство работи за увеличаване на сега предвидените по еврофондовете
Коментари Харесай

Нов формат и повече еврогрантове. ЕИБ става гарант парите да не ходят в наши фирми

Служебното държавно управление работи за увеличение на в този момент плануваните по еврофондовете грантове за бизнеса от 900 млн. лева на 1.4 милиарда лева, само че също по този начин за преструктурирана на метода на даването им, като в схемата за финансиране ще се включат и дългови и дялови принадлежности. Целта е тези 1.4 милиарда лева безплатни средства да привлекат още 4 милиарда лева частни вложения, от чиято възвръщаемост да се финансират нови планове и по този начин в този момент падналият ни голям финансов запас ще има по-дълготраен резултат върху стопанската система. В този механизъм ще бъде включена и Европейската капиталова банка (ЕИБ), която също ще преглежда кандидатстващите за финансиране български планове и това ще е гаранция, че парите няма да отиват в " наши " компании и да се крадат.

Това заяви служебният министър на стопанската система Кирил Петков пред БНР в неделя, като също по този начин сподели, че до две седмици се надява Българската банка за развиване да има професионален мениджмънт, а в бъдеще държавната финансова институция да работи по планове за финансиране на експортно насочени дребни компании. За задачата се събира опита от Канадската банка за развиване и други сходни структури.

Вместо 900 млн. лева - 1.4 милиарда лева с алтернатива за още 4 милиарда

Искаме грантовите схеми за бизнеса да ги качим от 900 млн. лева на 1.4 милиарда лева и структурата да не е единствено грантове, а да има дългови и дялови принадлежности ", изясни той концепцията на ръководеното от него ведомство

" Индустриалните зони и грантовите схеми за бизнеса са двата фиша за Министерството на стопанската система в този проект. Привличайки Европейската капиталова банка като сътрудник в тези фишове, подсигурявам, че който и да е след мен, няма еднолично или чисто административно Министерството на стопанската система да взема решение кой печели парите. Ако структурираме плановете да подават документи към Европейска инвестиционна банка това ще подсигурява, че парите няма да вървят в нашите хора, а в най-хубавите планове и част от парите ще се връщат в този инструмент и да се употребяват за вложения ", изясни Петков.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР