Служебното правителство предлага актуализиране на бюджета. Кабинетът предвижда още хазната ...

Служебното правителство предлага актуализиране на бюджета. Кабинетът предвижда още хазната

Актуализацията на бюджета: Най-много допълнителни пари за здравеопазване и за бизнеса

Служебното държавно управление оферира актуализиране на бюджета. Кабинетът планува още хазната в допълнение да събере 2 милиарда лв., а разноските да се усилят с малко по-малко – 1 милиард и 800 милиона лв..
Снимка: btvnovinite.bg
Не се налага да се тегли нов борч. Най-напрегната част от спомагателните разноски отиват в обществената сфера-над половин милиард.

Допълнителни пари ще има и за поддръжка на бизнеса, и за опазване на здравето. Предвидени са и над 130 милиона за президентските избори наесен.
Снимка: btvnovinite.bg
Стои макар че казусът наистина ли прекрояването на бюджета ще бъде припознато и от следващата власт.

Допълнителните пари за спомагателните разходи идват от по-положителната събираемост на данъчните и митниците, и от предплатената вноска по Плана за възобновяване.

Въпреки повдигането на оптималната пенсия, оптималния застрахователен предел няма да бъде променян. Така хората с приходи над 3000 лв. няма да заплащат по-високи осигуровки

„ В тази актуализация няма нито смяна на налози, нито смяна на прагове “, акцентира финансовият министър Асен Василев.

Прекрояването на бюджета беше обсъдено и в социалния съвет към министерството на финансите. С спомагателните пари за здраве се подсигурява посрещане на нова Коронавирус вълна.

„ Предвидени са средства за нов удар-за пазаруване на нови ваксини „ Пфайзер “, пари за лекарите на първа линия, за ремдисивир и лекарства “, съобщи Йорданка Пенкова от НЗОК.

Синдикатите подкрепиха актуализацията, само че от работодателските организации предизвестиха, че с краткотрайни доходи се възнамеряват непрекъснати разноски.

„ Това са разноски, които един път увеличени доста мъчно в следствие биват намалявани-за информация 50-те лв. за пенсионерите-бяха за 1-2-3 месеца, в този момент ги вкарваме към пенсиите “, съобщи Добрин Иванов от АИКБ.

„ Поздравления за екипа на министерство на финансите, че сте съумели да съберете тези нови 2 милиарда, в случай че в действителност е по този начин, защото тези разноски са нужни “, сподели пък Любомир Костов от КНСБ.

Предстои синдикати, работодатели и страна да одобрят актуализацията. Следващата стъпка е и утвърждение от Народното събрание.

Асен Василев заяви, че плана към този момент е показан на партиите, като се изключи Движение за права и свободи, които са поискали да прегледат предложенията след внасянето им в Народното заседание.

Премиерът прикани за последователност.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Приемственост във връзка с това което е създало досега служебното държавно управление и се прави оценка като положително и, несъмнено, развиване на тези приоритети, които слагат в центъра хората и бизнеса “, съобщи Стефан Янев.

Източник: btvnovinite.bg