Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас срещу

...
Служебното правителство обмисля поетапното връщане на учениците в клас срещу
Коментари Харесай

До 7-10 дни: Обсъждат връщане на най-малките ученици в клас срещу тестване на входа на училищата

Служебното държавно управление обмисля поетапното връщане на учениците в клас против тестване по щадящ способ на входа на учебните заведения.

Това стана ясно на среща при президента Румен Радев с министри от кабинета, обвързвана с разпространяването на COVID-19 у нас.

Служебният министър на опазването на здравето Стойчо Кацаров разгласи, че при единодушие от страна на родителите за тестване на децата, здравните управляващи имат подготвеност да върнат най-малките в клас до 7-10 дни. Щадящите проби за ковид се взимат от слюнка и не се постанова взимане на секрет от носа, посочи Кацаров. Целта е да се подсигурява безвредна среда за образование.

Министърът на финансите Валери Белчев удостовери, че ще бъде открито финансиране за обезпечаване на безвъзмездни проби в учебните заведения.

Служебният вицепремиер Гълъб Донев съобщи, че още през днешния ден държавното управление ще сътвори нужната организация за разбор на данните, на база на които да стартира поетапното връщане на учениците в клас. Той подсети, че родителите на деца под 14 години, на които се постанова да излязат в отпуск, с цел да се грижат за децата си, може да употребяват подкрепяне от общественото министерство.

На срещата стана ясно още, че стартира спомагателна организация по даване на безвъзмездни бързи антигенни проби на местата, където липсват. Целта е хората от цялата страна да могат да се тестват гратис, с цел да стигнат до работните си места.

От понеделник стартира засилен надзор върху спазването на новите противоепидемични ограничения. Най-вероятно ще бъдат основани взаимни групи сред Министерство на вътрешните работи, РЗИ, Агенцията по храните и други отраслови институции. Контролът ще е ориентиран най-много към недобросъвестните практики. Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков удостовери, че Министерство на вътрешните работи има подготвеност да взе участие интензивно в взаимни екипи, които да управляват съблюдават ли се ограниченията.

Министърът на опазването на здравето Стойчо Кацаров разгласи още, че чака единно мнение от специалистите у нас по въпроса дали съществуването на антитела против COVID-19 може да послужи за издаването на зелен документ.

Служебният министър на опазването на здравето ще разпореди на експертните препоръки към министерството да създадат още веднъж обзор на това кои болести са рискови за имунизация и в случай че се постанова - да добавят късите характерности на имунизациите. Целта е да се обобщят всички положения, които са рискови за имунизация и да се спре с другите прочити по този въпрос.

На срещата участва и шефът на НЗОК Петко Салчев, който посочи, че от идващия месец медиците на първа линия ще получат по 1200 лв. в допълнение към заплатите си. За лечебните заведения, които лекуват ковид, ще има и нова методика за заплащания от НЗОК.

Президентът Румен Радев съобщи, че поддържа ограниченията, които служебният кабинет предприе, само че има рецензии към метода, по който бяха въведени. Призова за по-добра връзка и по-навременни дейности от страна на държавното управление. Апелира и всички български жители да проявят разсъдливост и отговорност, с цел да не стигаме до обстановката, в която сега се намира прилежаща Румъния.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР