Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе

...
Служебното правителство изпълни законовото изискване до 31 октомври да внесе
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Инфлацията в България за октомври исторически намаля с 1,1%

Служебното държавно управление извърши законовото условие до 31 октомври да внесе план на Закон за държавния бюджет за идната година, както и бюджетите на НЗОК и ДОО и тяхното деяние да продължи и през 2023 година до момента в който има постоянно държавно управление, което посредством своите политики, подкрепени от едно парламентарно болшинство да бъдат осъществени през финансовата рамка на страната. Това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев пред.

" И бизнесът, и жителите би трябвало да бъдат безусловно спокойни , че бизнеса може да възнамерява дълготрайно през идната година развиването и активността, която извършва. Гражданите могат да са спокойни, че всички цени за електрическа енергия, газ и парно са под контрола на съответния регулатор и държавното управление прави всичко допустимо тези цени да бъдат търпими за българския бизнес и за българските жители ", акцентира Гълъб Донев.

Ако България не продължи до края на 2024 година схемата, която разрешава на " Лукойл " да изнася модифицирани нефтопродукти, рафинерията би трябвало да затвори, предизвести Донев. До края на седмицата се чака отговорът на Европейската комисия. Ако рафинерията затвори, ще бъдат наранени 10 000-12 000 души.

Това, което служебното държавно управление направи в резултат на договарянията с " Лукойл " за предходната година компанията е внесла 3,5 млн. лева налози в бюджета. За тази година се чака да бъдат импортирани 100 млн. лева, а за идната година се чака да са 600-700 млн. лева, изясни министър председателят. Той означи и, че " Лукойл " реалокира икономическия си център на активност от Швейцария и Нидерлания в България - нещо, което не се е случвало в никакъв случай и нито едно държавно управление не е съумяло да контракти това. Служебното държавно управление обаче го контракти, посочи Донев.

Премиерът сподели още, че държавното управление ще откри средства да се разплати с изрядните пътностроителните компании след решението на Конституционния съд. Ще се оправим и с този проблем, сподели Донев.

По отношение на размера на минималната работна заплата министър председателят сподели, че определянето ѝ е прерогатив на изпълнителната власт. По думите му са подхванати избрани дейности, мисли се и за това по какъв метод да се резервира покупателната дарба на българските жители.

" Инфлацията в България за октомври исторически понижа с 1,1% от предишен месец. Тогава, когато политиката на предходното държавно управление беше за газовите доставки, които бяха извънредно непрозрачни - с медиатори при доставките, с неразбираем генезис, без открити процедури. Ние направихме почтени, транспарантни и открити процедури, където за доставките на природен газ за България се явиха стотици компании, огромни снабдители и по тази причина и цените паднаха ", уточни Гълъб Донев.

Решението на Народното събрание за въвеждането на смесено гласоподаване - с бюлетини и с машини, е решение, което съгласно премиера би дало някакъв позитивен подтик към изборната интензивност. Кодът на машините се държи от ЦИК, акцентира Гълъб Донев. И подсигурява, че не е правено вмешателство в резултатите от изборите на 2 октомври. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР