Служебното правителство и предстоящите предсрочни избори са свеж полъх, който

...
Служебното правителство и предстоящите предсрочни избори са свеж полъх, който
Коментари Харесай

Гешев, go home!

Служебното държавно управление и идните предварителни избори са пресен лъх, който за малко измести зловонието на досегашното ръководство. Не бързайте да въздъхнете облекчено, тъй като бриза, както е известно, сменя посоката два пъти в денонощието.

Парламентарната комисия за инспекция на ръководството на Борисов направи значима стъпка в посока на на прозрачността. Мая Манолова се оправи с дивата реакция на депутатите от ГЕРБ, които надминаха себе си във варварските опити да заглушат гласовете на проговорилите за корупцията в Борисовия модел.

Служебният кабинет на Стефан Янев ще продължи – най-малко такива са упованията на значително българи – в същата посока. Добре, само че извънредно незадоволително. Каквито и разкрития да се създадат, колкото и свидетелства за рекет, закани, обири и морална деградация да излязат на ярко, те в последна сметка ще отидат в прокуратурата. Същата, която от години е в ръцете на Пеевски и Борисов – спомнете си по какъв начин бяха „ определени “ Цацаров, а по-късно и Гешев. Болшевишката матрица, по която се реализира активността на тази значима институция – ексгенералният прокурор на Русия Юрий Чайка бе посрещан от Борисов и Цацаров като генерал-губернатор в София, а прокурорите ни се образоваха да борят корупцията в Москва – допуска всички папки с доказателства за ужасяваща корист с власт да потънат или да брадясат в безкрайни ялови инспекции.

Иван Гешев до момента пренебрегва брутално поредност скандални разкрития: следствието на АКФ „ Осемте джуджета “, въпросът с отравянето на предприемача Гебрев, синът му и техен сътрудник, опитите да бъде присвоен цех „ Дунарит “ от офшорка на Пеевски, фалирането на „ Булгартабак “, дадените, съгласно Васил Божков, 67 милиона такса „ успокоение “ за Борисов посредством финансовия тогава министър Горанов, разграбването на активите на КТБ, придобиването на Топлоелектрическа централа „ Варна “ и пристанището до него от Доган, контрабандата на цигари от „ Булгартабак “, трафикът на каптагон от България към терористични организации и прочие Е, по какъв начин си представяте, че същият човек внезапно ще се задейства в името на закона, откакто не го е правил до момента. Ударите през последните десетина години са били изборни и най-често против неуместни на Борисов и неговия другарски кръг предприемачи, публицисти, юристи и прочие Да не приказваме за отвратителната акция против кметиците на „ Младост “ Иванчева и Петрова и издевателствата, на които бяха подложени в ареста. През същата скотщина минаха десетки българи, набедени за отговорни за нещо – някои се разболяха, има и починали…

Нито едно дело против представител на властовия връх. Провали по знакови каузи. Това е довело до срив в доверието към Иван Гешев – едвам 10%, съгласно „ Алфа Рисърч “. Да се чувстваш удобно при 90 на 100 отрицание е предмет на медицината...

Гешев трансформира прокурори и следователи в мамелюци, сковани от боязън за местата си. Възлага им каузи с политически претекстове, покачване на обвинявания като принуда, а при социална реакция ги изважда на митинги. Специализираните съд и прокуратура може и да са основани с положителни планове, само че бяха превърнати в углавен орган на задкулисието във властта.

Някои наблюдаващи считат, че Гешев би предложил услугите си на новите ръководещи, единствено и единствено да резервира поста си. От друга страна, в случай че е правилен на Борисов и чака той да се върне още веднъж във властта, може да блокира целия развой на излизане от режима на тирания.

Съдбата на България и нейните жители до момента бе в ръцете на Борисов-Пеевски, само че изборите трансформираха това. Сега обаче ключът е у Гешев. Страхът, незаинтересоваността, това не ме визира, разреши законодателни извращения, които предоставиха на основния прокурор неограничена власт. Този проблем би трябвало да бъде решен. Самият факт, че цяло едно общество и страна зависят от човек, прочут повече с полицейския си нрав, в сравнение с с правната си експертиза и с едвам 10% публично доверие, е срамен освен в актуалната обстановка, само че и в исторически проект. Политиците дължат на жителите решението на този парадокс.

Огнян Стефанов
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР