Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане

...
Служебното правителство даде картбланш на финансовия министър да подготви искане
Коментари Харесай

10% ДДС за ток и газ за януари-април ще иска България от ЕК

Служебното държавно управление даде картбланш на финансовия министър да приготви искане до Брюксел за консултация с Комитета по Данък добавена стойност на Европейска комисия за опцията да се понижи налога върху добавената стойност за доставките на електрическата енергия и природния газ. Това оповестиха от пресслужбата на Министерския съвет в сряда.От Министерството на енергетиката прецизираха пред Mediapool, че настояването ще е ставката да падне на 10 % за интервала от 1 януари до края на април 2022 година и да е краткотрайна мярка

Съгласно член 102 от Директива 2006/112/ЕО на Съвета от 28 ноември 2006 година по отношение на общата система на налога върху добавената стойност, страните членки могат, след консултация с Комитета по Данък добавена стойност, да ползват понижена ставка на налог върху добавената стойност за доставката на природен газ, електрическа енергия или централно отопление, показват от държавната пресслужба.

При договарянията за сформиране на държавно управление и постигането на общи цели по области, когато се обсъждаше енергетиката Българска социалистическа партия предложи понижение на ставката за Данък добавена стойност за тока на 9 %. Тогава по-скоро тази концепция беше изтласкана, като общото решение бе да се търсят разновидности за енергийни помощи за обществено слабите и бизнеса, само че очевидно в този момент служебният кабинет е възприел различен метод.

Необходимостта за координиране на намаляването на Данък добавена стойност за тока и газа е тъй като те не са в листата на стоките и услугите, за който страните автоматизирано могат да постановат понижена ставка на Данък добавена стойност със свое решение. В този случай процедурата изисква координиране с Комитета по Данък добавена стойност, в който вземат участие всички страни членки. По време на консултациите се разисква съответната обстановка в съответната страна членка, тъй че да не се нарушава конкуренцията на енергийния пазар и да се съблюдават минималните условия на Данък добавена стойност директивата.

Не е ясно какъв брой дълго могат да продължат консултациите с еврокомитета, само че в сходни случаи той работи относително бързо. Заради рецесията с цените на енергийните запаси Европейската комисия към този момент позволи използването на понижена ставка на Данък добавена стойност на електрическата енергия и естествения газа като краткотрайна мярка, а няколко страни членки към този момент приложиха облекчението. То би трябвало да бъде утвърдено и от Народното събрание.

България няма по какъв начин да реализира по-ниска от 9% ставка или цялостно освобождение от налога на доставките за ток и газ, изясни финансов специалист пред Mediapool.

От енергийното министерство споделиха, че настояването е за на половина по-нисък Данък добавена стойност за тока и газа.

Макар директивата да разрешава понижение на Данък добавена стойност и за цените на топлоенергията, в решението на Министерски съвет не се показва категорично, че то ще важи и за парното. Източници разясниха, че топлофикациите действително ще получат облекчението през доставките на природен газ и това ще се отрази върху техните крайни цена за потребителите, само че е напълон допустимо в хода на договарянията с Европейска комисия понижена ставка да има и да цената на парното.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР