Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на

...
Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на
Коментари Харесай

НПО иска служебно удължаване на протоколите за скъпоструващи лекарства

Служебно удължение на периода на протоколите за скъпоструващите медикаменти на хронично болните пациенти желае Националната пациентска организация (НПО) в мнение, изпратено до здравния министър Асена Сербезова, ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

„ В изискванията на внезапно увеличаващия се брой на болни от COVID-19, Национална пациентска организация упорства да бъде преразгледан и методът на издаване на протоколи по линия на НЗОК на хронично болните пациенти. Категорично би трябвало да спре практиката пациенти с хронични болести да посещават лечебни заведения, персонални лекари и други, единствено с цел да вземат протоколи за приемане на медикаменти и когато не е нужен обзор и здравна консултация. Предлагаме срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който е изминал в интервала на прекъсването на плановия банкет, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на изключителната обстановка и два месеца след нейната анулация при условия и по ред, избрани от НЗОК “, се показва в мнението.

От Неправителствени организации прецизират, че това не трансформира настояването им за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на опазването на здравето, както и за опцията пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, обвързвана със здравословното им положение.

„ За страдание, българската здравна система не е пригодена за използването на тези витално значими ограничения. Според в този момент настоящата нормативна уредба тези пациенти следва персонално да се явяват на прегледи за издаване на протоколи, приемане на предписания, в това число и при набиране на медикаменти от аптечната мрежа. Липсата на нормативна уредба, а от там и условия за отдалечено наблюдаване, а законодателството не разрешава отпущането на медикаменти по лекарско наставление, когато пациентът не е в кабинета на лекаря, липсват проведени подобен вид домашни грижи и други “, се споделя още в мнението на Неправителствени организации.

От сдружението декларират, че с цел да се минимизират дефицитите е належащо да се форсира процедура за въвеждане на електронен продан на данни/документация в опазването на здравето сред пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и НЗОК. Нормативно да се регламентира доставката на лекарства до дома на пациентите, които са сложени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напущат дома си. Да се регламентиране нормативно и образуване на взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и приемане на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

„ За страдание, пандемията ни настигна преди нашата здравна система да може да дава отдалечени услуги, само че те са единственият късмет да понижим смъртността при уязвимите групи. Надяваме се Министерството на здравеопазването, НЗОК и другите виновни институции да се включат интензивно в подсигуряването, преди всичко, на сигурността на тези пациенти и непрекъснатостта на лечебния им развой. Заявяваме, че Национална пациентска организация е подготвена да сътрудничи и да даде своята пациентска експертиза и пълномощия, с цел да се защитят най-уязвимите групи от популацията, най-много пациентите с хронични болести, и цялото внимание на виновните институции и обществото да се обърне към тях за минимизиране възможните жертви на COVID-19 “, споделят още от Неправителствени организации.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР