Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на

...
Служебно удължаване на срока на протоколите за скъпоструващите лекарства на
Коментари Харесай

Пациенти искат служебно удължаване на протоколите за лекарства

Служебно удължение на периода на протоколите за скъпоструващите медикаменти на хронично болните пациенти желаеха от Национална пациентска организация в мнение до здравния министър Асена Сербезова, ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и шефа на НЗОК проф. Петко Салчев.

Пациентската организация отбелязва, че в изискванията на внезапно увеличаващия се брой на болни от Covid-19 следва да бъде преразгледан и методът на издаване на прокотоли по линия на НЗОК на хронично болните пациенти.

" Категорично би трябвало да спре практиката пациенти с хронични болести да посещават лечебни заведения, персонални лекари и други, единствено с цел да вземат протоколи за приемане на медикаменти и когато не е нужен обзор и здравна консултация. Предлагаме срокът на годност на протоколите за скъпоструващо лекуване на хронично заболели пациенти, който е изминал в интервала на прекъсването на плановия банкет, да се удължава служебно от Националната здравноосигурителна каса за времето на изключителната обстановка и два месеца след нейната анулация при условия и по ред, избрани от Националната здравноосигурителна каса. Това не трансформира настояването на Национална пациентска организация за въвеждането на електронизация на процесите по изписването на протоколите и като цяло на опазването на здравето, както и за опцията пациенти да разполагат с достъп до цялата информация, обвързвана със здравословното им положение ", се споделя в позицията на организацията.

За страдание, българската здравна система не е пригодена за използването на тези витално значими ограничения. Според в този момент настоящата нормативна уредба тези пациенти следва персонално да се явяват на прегледи за издаване на протоколи, приемане на предписания, в това число и при набиране на медикаменти от аптечната мрежа, напомнят от Неправителствени организации.

Липсата на нормативна уредба, а от там и условия за отдалечено наблюдаване, а законодателството не разрешава отпущането на медикаменти по лекарско наставление, когато пациентът не е в кабинета на лекаря, липсват проведени подобен вид домашни грижи и други.

Като има поради гореизложеното, Национална пациентска организация е на мнение, че с цел да се минимизират тези дефицити е належащо:

Да се форсира процедура за въвеждане на електронен продан на данни/документация в опазването на здравето сред пациентите, лекуващите лекари, фармацевтите в аптеките, Министерство на здравеопазването и Национална здравноосигурителна каса.

Нормативно регламентиране на доставката на лекарства до дома на пациентите, които са сложени под карантина, както и на тези, на които е указано да не напущат дома си.

Нормативно регламентиране и образуване на взимане на лабораторни проби на нуждаещите се пациенти и доставянето им до съответните лаборатории, както и приемане на резултатите от пациентите и лекуващите ги лекари онлайн.

За страдание, пандемията ни настигна преди нашата здравна система да може да дава отдалечени услуги, само че те са единственият късмет да понижим смъртността при уязвимите групи. Надяваме се Министерството на здравеопазването, НЗОК и другите виновни институции да се включат интензивно в подсигуряването, преди всичко, на сигурността на тези пациенти и непрекъснатостта на лечебния им развой, допълват от пациентската организация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР