Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров предлага промени в организационната

...
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров предлага промени в организационната
Коментари Харесай

Закриване, сливане и откриване на дирекции в МЗ

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров предлага промени в организационната конструкция на ръководеното от него ведомство, защото е открил нужда от оптимизация. Затова с промени в устройствения правлиник на министерството предлага закриване, превръщане, обединение на дирекции и както беше заречен по-рано през седмицата – разкриване на една нова дирекция, която ще дава отговор за правата на пациентите.

Промените имат за цел повишение успеваемостта на активността на ведомството в предпочитани области, се споделя в претекстовете.

Съществуващата дирекция “Промоция на здраве, профилактика на заболявания и зависимости “ прави профилирани действия, които по същността си попадат в обсега на други дирекции от профилираната администрация на ведомството, което съгласно Кацаров постанова нейното закриване.

Едната огромна група действия на тази дирекция са в региона на регулацията и контрола на наркотичните субстанции, част от които са лекарствени артикули. Тези действия се разпореждат на съществуващата дирекция “Лекарствена политика “ поради профилираната ѝ функционална подготвеност да подкрепя министъра на опазването на здравето при осъществяване на лекарствената политика като част от националната здравна политика. По този метод ще се обезпечи нужната цялост на функционалността на това звено и ще се избегне риска от повтаряне на функционалности.

Другата огромна група действия на закриваната дирекция са в региона на промоцията на здраве и профилактиката на заболявания, както и на предварителната защита на зависимости. Приоритет на дирекцията са дейностите в региона на синдрома на добитата имунна непълнота, туберкулозата, полово излъчените инфекции и други обществено значими болести, а също и контрола на дейностите, свързани с промоцията на здраве и предварителна защита на хроничните незаразни заболявания, породени от поведенчески рискови фактори, като незадоволителна физическа интензивност, тютюнопушене и корист с алкохол. Тези действия се разпореждат на съществуващата дирекция “Здравен надзор “, която с плана се планува да бъде трансформирана в дирекция “Опазване на публичното здраве и надзор “ , с аргумента, че са част от цялостната политика в региона на предварителната защита на здраве и профилактиката на заболявания без значение от техния темперамент – заразни или незаразни. Понастоящем предварителната защита и профилактиката са разграничени сред двете дирекции по симптом характера на болестта, което не обезпечава ефикасен сложен метод в администрирането на процесите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР