Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик

...
Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров допусна, че нов пик
Коментари Харесай

Кацаров предупреди за нов пик още лятото, късна била реакцията за индийския вариант

Служебният здравен министър доктор Стойчо Кацаров позволи, че нов пик на инфектираните с ковид в България може да има още през лятото. Той остро разкритикува предходните ръководещи за неналичието на информация и разбори за разпространяването на болестта у нас, което не разрешава да се създадат обосновани прогнози.

В изявление за министърът сподели, че специалистите чакат пик през есента. Но дали ще е по този начин, не може да се реши, тъй като във ведомството няма аналитични отчети какъв брой души са се срещнали с вируса.

" Експертите чакат нов пик на ковид през есента. Аз не мога да го обещая, нито да обещая, че няма да има нов пик. Може да има още и през лятото. Нещото, което ми липсва, е оценка на това какъв брой души са се срещали с вируса. За страдание не е направено нищо такова до този миг ", изясни Кацаров.

Д-р Кацаров е упълномощил на Центъра за публично здраве да направи отчет. В понеделник ще има презентация от частна компания за разпространяването на болестта през последната година.

Пак в понеделник ще има нови правила за анализирането на пробите, с цел да не се забавя с месеци информацията за инфектирани българи с нови разновидности на ковид, както се случи с индийския вид. 10% от пробите ще се секвенират, смисълът да се изолира незабавно инфектираният, съобщи доктор Кацаров.

Министърът е на мнение, че така наречен делта вариант е голям риск. Притеснила го късната реакция на здравните управляващи - тестът от мъжа е взета на 5 април, резултатите ѝ станах ясни в средата на юни. Причината за това е неналичието на процедура. За тази липса доктор Кацаров вини предшественика си като министър проф. Костадин Ангелов и проф. Тодор Кантарджиев като шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания.

" Напълно е допустимо този вид към този момент да се популяризира у нас. Той към този момент е изолиран в огромна част на страните в Европейски Съюз. Ние не сме остров, няма да е изненадващо, в случай че открием нови проби ", позволи Стойчо Кацаров.

Той сподели, че съществена задача е " да подготвим здравната система за нов пик ".

Министърът осведоми, че за стягане на ограниченията се готвят транспарантни правила. Те ще съдържат ясни формулировки при какви индикатори ще се постановат ограничавания.

Запитан кой ще е първото място, което ще затвори, министърът отвърна: " Ще се затварят се най-рисковите места, които е допустимо да се затворят ".

Ако не желаеме нищо да се затваря, би трябвало да се имунизираме, прикани доктор Кацаров.

" През последния месец забележителен брой възрастни хора са се ваксинирали. От началото на годината до началото на май малко над 400 000 души над 60 години са получили първа доза от имунизацията, за идващия месец са се ваксинирали още толкоз. Значи към 800 000 са получили доза от имунизацията. Ако продължаваме в същите темпове, може би след към 2 месеца тази най-критична част от популацията ще бъде предпазена, което ще ни разреши да не прилагаме чак толкоз строги ограничения ", съобщи той.

Той показа, че сега се и дискутира въвеждането на тласъци за имунизация, само че не е последовател на сходна концепция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР