Служебният премиер определи позицията на премиера на Нидерландия и канцлера

...
Служебният премиер определи позицията на премиера на Нидерландия и канцлера
Коментари Харесай

Гълъб Донев: Нидерландия и Австрия прилагат двойни стандарти спрямо България

Служебният министър председател дефинира позицията на премиера на Нидерландия и канцлера на Австрия по отношение на използването на шенгенските правила у нас като подбудени по-скоро от вътрешнополитически съображения, в сравнение с от действително разпознати дефекти. Гълъб Донев акцентира, че България е подготвена механически за Шенген от 2011 година и този факт се знае от всички участници в Шенгенското пространство, в това число от държавните управления на Нидерландия и Австрия.

Служебният министър председател привика в Министерския съвет на среща вътрешния министър Иван Демерджиев, министъра на външните работи Николай Милков и министъра на правораздаването Крум Зарков поради предстоящото решение на 8 декември от Съвета на Европейски Съюз по правораздаване и вътрешни работи за нашата страна. Донев изброи срещите, които са извършени, както и инспекциите, които са направени на страната ни и са приключили с позитивни оценки. Той дефинира изказването на нидерландския министър председател Марк Рюте като неубедително и уточни, че по самодейност на България посолството на Австрия у нас е направило инспекция, само че нидерландската страна не е поискала да вземе присъединяване.

„ В този смисъл изразените след това от премиера на Нидерландия запаси, които се аргументират с неналичието на убеденост точно във връзка с осъществяване на критериите за участие на България, освен звучат повече от неубедително, само че се опровергават от заключенията на Европейската комисия и опонират на мненията на всички страни членки и на недвусмисленото мнение на Европейския парламент ”, добави министър председателят.

Поражда се подозрение за използване на двойни стандарти, изключително от страна на Нидерландия, сподели още той.

„ В позицията си канцлерът на Австрия се базира на дефекти на шенгенската система като цяло, които по никакъв метод не могат да бъдат отговорност на българската страна, до момента в който министър председателят на Нидерландия прибягва и до недостойни внушения, които в България надали ще бъдат забравени скоро. Дългът ни пред паметта на тримата български гранични служители на реда, които починаха, охранявайки външната граница на Европейски Съюз, няма да го разреши ”.

Вътрешният министър Иван Демерджиев акцентира, че Марк Рюте не насочва обвинявания, а изрича догатки по отношение на българската граница.

„ България не се е отказала от Шенген, разполагаме с още 3 дни, в които няма да пестим старания в търсене на поддръжка за преосмисляне на позицията на Нидерландия и Австрия ”, съобщи министър председателят.

„ Темата за присъединение на България към Шенгенското пространство се трансформира в приоритет ”, заключи служебният министър председател. Правителството ще прегледа и ответни ограничения, само че към този момент това не се постанова./Трибюн
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР