Служебният образователен министър уточни, че превенцията на насилието и тормоза

...
Служебният образователен министър уточни, че превенцията на насилието и тормоза
Коментари Харесай

Сашо Пенов: Сигналите за ученическа агресия са десетки хиляди

Служебният учебен министър посочи, че предварителната защита на насилието и издевателството в училището е приоритет

“Според данните на МОН противообществените прояви на малолетни възпитаници са десетки хиляди, по тази причина би трябвало деликатна и непрекъсната работа с тях. Поставяме въпроса по какъв начин да ограничим експанзията в учебните заведения. Езикът на омразата е навлязъл в тях от години насам. Винаги съм считал, че положението и развиването на страната зависи от нейната просветителна система. Затова акцентът върху тематиката за експанзията и езикът на омразата в учебно заведение би трябвало да бъде непрекъснат, а не предмет на годишни разисквания. ”

Това съобщи служебният учебен министър проф. Сашо Пенов, който откри кръгла маса на тематика " Училище без експанзия за сигурна учебна среда ".

Служебният учебен министър посочи, че предварителната защита на насилието и издевателството в учебното заведение за него като министър, родител, жител, е приоритет.

“Младите хора би трябвало да образуват воля за приемливост, а не за нападателно държание. Трябва да имат чувството, че живеят в общественост, и че всяко принуждение против различен човек може да докара до ответна реакция ”, разяснява още проф. Пенов. Той добави, че отговорността да се понижи насилието измежду децата, носи всяка една държавна институция и всяко едно семейство, съобщи БГНЕС.

“Немалко случаи има, в които се насажда пренебрежение към учителската специалност. За да се преодолеят тези явления, са нужни съответни хрумвания и воля за реализацията им. Писаното право не е задоволително, в случай че нямаме настояща система от ограничения, които да доведат до почитание към учителската специалност, към убеждението, че тя е в интерес на учащия се, и към убеждението, че резултатът от ученето е важен за обществото ”, разяснява още служебният учебен министър.

“Склонен съм да се насърчи потреблението на Националната стратегия “Заедно в изкуствата и спорта ”, в която за тази година има бюджет към 90 млн., които да поддържат тези две сфери. През образователната 2021/2022г. МОН реализира голям брой действия по насоки възстановяване на учебната среда, направихме самодейността “Училище без експанзия ”, в която се събраха 196 споделени истории, модели и положителни практики от експерти в учебната сфера ”, акцентира още проф. Сашо Пенов.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР