Служебният министърът на земеделието Явор Гечев ще издаде в сряда

...
Служебният министърът на земеделието Явор Гечев ще издаде в сряда
Коментари Харесай

България спира износа на дърва за страни извън ЕС

Служебният министърът на земеделието Явор Гечев ще издаде в сряда заповед за прекъсване на износа на дърва за страните отвън Европейски Съюз. Причина за решението е дефицитът на дървен материал на българския пазар, което в допълнение води до увеличение на цените.

Гечев сподели, че търсенето на дървен материал поради цените на горивата е повишено три пъти. Това постанова първо да се покриват първо вътрешните потребности и чак по-късно да се изнасят дърва за трети страни.

Той акцентира, че в този момент е краят на лятото и би трябвало да се наваксат проблемите на вътрешния за към месец, тъй като е пропуснат моментът

“Вчера се видях с двама от огромните преработватели на дървен материал. Те споделиха, че ще вземат участие в целия проект, намалявайки количествата дърва, които те ще изкупуват, с цел да може да задоволим потребностите на популацията. Почваме от извънредно нуждаещите се по описите, по които работи общественото министерство”, изясни Гечев.

Близо половината български фамилии ще се отопляват на дърва през тази зима, което води до голямо търсене.

По тематиката за фитосанитарният надзор на “Капитан Андреев” министърът съобщи, че той се прави единствено от Българската организация за сигурност на храните (БАБХ). Държавата провежда разтоварването на камионите с плодове и зеленчуци и взема лабораторните проби.

Другата коментирана от Гечев тематика бе за пренасищане на пазара за слънчогледово семе в България, което води до спад на цените.

“Стопроцентовата поддръжка на българската страна към Украйна е реалност. Но европейските ни сътрудници би трябвало да знаят, че избрани страни, изключително такива, които са по-близо до границата, страдаме повече от солидарността си към Украйна. Това се отразява на българския пазар “, сподели Гечев.

На този декор не се вижда изключително понижение на цените на слънчогледовото олио в магазините.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР