Служебният министър-председател на България проф. д-р Георги Близнашки (август-ноември 2014)

...
Служебният министър-председател на България проф. д-р Георги Близнашки (август-ноември 2014)
Коментари Харесай

Бившият служебен премиер Георги Близнашки става доктор на науките

Служебният министър-председател на България проф. доктор Георги Близнашки (август-ноември 2014) ще пази научната степен " лекар на науките " във Варненския свободен университет с труда си " Общо обучение за конституцията ", оповестиха от висшето учебно заведение.

Научното жури ще се организира на 22 май в университета. Тогава ще бъде показан и дисертационният му труд.

Ако степента бъде присъдена, проф. Близнашки ще е първият български лекар на науките в региона на конституционното право.

Той избрал ВСУ, тъй като главните хрумвания на дисертацията се зародили в хода на лекционния му курс по обучение за страната, който чете във ВСУ от 2000 година

" Общо обучение за конституцията " е най-значимото произведение на проф. Близнашки и венец в досегашното му научно творчество в интерес на конституционализма ", пишат от университета, като цитират членове на научното жури, измежду които са проф. доктор Емил Константинов, проф. доктор Емилия Друмева, проф. доктор Мария Славова, проф. доктор Валери Димитров, проф. доктор Лъчезар Иванов Дачев, проф. д.ю.н. Димитър Радев Радев и доцент доктор Бойка Чернева.

На 1105 страници проф. доктор Близнашки изследва еволюцията на конституционализма, учредителната власт на народа, същността на конституцията. Особено място е отделено на политическото и юридическото върховенството на конституцията, както и гаранциите за неговото съблюдаване. На финала на дисертационния труд, проф. Близнашки отделя внимание на конституционната еднаквост и конституционния национализъм. „ Дисертационният труд способства за увеличение престижа на българската просвета и за издигане на равнището на научните проучвания в България ", написа юристът и парламентарист проф. доктор Емилия Друмева.

„ Предложенията на проф. Близнашки ще подкрепят усъвръшенстването на конституционното законодателство, философията на правото и развиването на правосъдната процедура, а мненията му ще допринесат за развиване на научната полемика за бъдещето на българската страна и международната правна среда ", написа в рецензията си проф. доктор Мария Славова от Юридически факултет на Софийския университет.

„ Проф. Георги Близнашки е показал извънреден по своите качества и приноси дисертационен труд, който трансформира съществено „ ландшафта " на конституционноправната просвета в България ", счита проф. доктор Валери Димитров.

Георги Близнашки е професор на Варненския свободен университет „ Черноризец Храбър ". Преподава конституционно право на Република България, европейско конституционно право, общинско право и нормотворчество. Бил е бил гост-професор в Casa College, Nikosia, Cyprus. Специализирал е във Англия, Русия и Съединени американски щати. Той е народен представител, наблюдаващ и член на Европейския парламент. В интервала 6 август – 7 ноември 2014 година е длъжностен министър-председател на Република България.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР