Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще

...
Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров съобщи, че ще
Коментари Харесай

Здравният министър: Лимитите са наказание за добре работещи болници

Служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров заяви, че ще започват договаряния за промени в Националния рамков контракт.

„ На първо място ще упорствам да отпаднат лимитите. Те са въведени са през 2015 година, само че няма данни това да е подобрило здравната помощ. Напротив, този модел с предели не може да работи “, уточни доктор Кацаров.

„ Няколко лечебни заведения осъдиха НЗОК, на процедура лимитите са наказване за добре работещите лечебни заведения и премия за тези лечебни заведения, които пациентите не търсят “, изясни още той.

На второ място министър Кацаров предлага да се обсъдят промени в цените на медицинските услуги.

„ Ще упорствам да се вкарат коефициенти на цените на тези медицински услуги. Не е все едно дали индивидът, който лекуваш, е на 20 или на 90 години, дали има съпътстващи болести “, означи доктор Кацаров. По думите му концепцията е да има по-справедливо възнаграждение.



Другата смяна е обвързвана с това да се трансферират повече действия от болничната в извънболничната помощ.

„ Модерната медицина е все по-амбулаторна, това ще разреши една и съща услуга да се прави на по-ниски цени “, сподели здравният министър.

Според него би трябвало да се откри и механизъм да се въвлекат пациентите в контрола на активността.

„ Една от стъпките е да създадем приложение и в случай че се регистрира активност на здравното досие, пациентът да се осведоми – по този начин няма да се регистрират действия, които не са осъществени ", изясни доктор Кацаров.

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев означи, че специалистите ще обсъдят какви биха могли да бъдат измененията в нормативната уредба, а за цени може да се приказва през есента, когато ще има изясненост за бюджета на НЗОК.

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров уточни, че концепциите на министъра са били обсъждани в съсловната организация. Важно е парите да следват пациента, да не се дефинират в някой кабинет, значимо е да изнесем огромна част от дейностите в извънболничната помощ, означи той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР