Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров подписа нова заповед,

Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров подписа нова заповед, ...

Нова крачка към старото нормално: Разрешиха болничните свиждания


Служебният министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров подписа нова заповед, с която отмени още едно ограничение, наложено от противоепидемичните мерки.

От 22 юни в лечебните заведения се разрешават свижданията при пациенти. Разпореждането на здравния министър се отнася за пациентите с болничен престой над 5 дни, но по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий.

При посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения се спазват всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент.

Текстът на цялата заповед на министъра

По-рано днес д-р Стойчо Кацаров се срещнас компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната и съобщи, че до месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа -колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните.

След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет, обясни министърът.

Източник: dir.bg