Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев възнамерява да внесе искане ...

Служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев възнамерява да внесе искане

Демерджиев от лятото чакал отговор от прокуратурата за случайното разпределение на делата

Служебният министър на правораздаването Иван Демерджиев има намерение да внесе искане за търсене на дисциплинарна отговорност на прокурори, които отхвърлят да дават на екипа му информация за инцидентното систематизиране на делата в прокуратурата.

По негови думи доста от разпоредбите за такова систематизиране се отклоняват от законовите правила.

Той се оплака от неглижиране и отвращение от страната държавното обвиняване да спомага на правосъдното министерство.
 И Демерджиев ще желае оставката на Гешев
И Демерджиев ще желае оставката на Гешев

Когато ти скандират: " Позор, оставка и затвор ", би трябвало да имаш самосъзнанието можеш ли да изпълняваш функционалностите си, безапелационен е правосъдният министър

Демерджиев изясни, че още през лятото е изискал информация за метода, по който прокуратурата разпределя своите производства, откакто има искания към съдилищата. Така и не получил обаче отговор.

" Три пъти си разменяхме писма. Последно ме питаха по отношение на кои пълномощия на министъра го вършим. Подробен отговор сме изпратили. Комуникацията се води през заместител основен прокурор. Няма реакция, няма и дейности, за мен това е недопустимо " , акцентира правосъдният министър.

Той изясни, че са импортирани матералите, поискани от Прокурорската гилдия - 18 доказателства, и чака тя да си извърши уговорките и да прегледа всъщност импортираните три претенции.
 Сигналите при Демерджиев против спецпрокуратурата набъбват
Сигналите при Демерджиев против спецпрокуратурата набъбват

Главният прокурор носи отговорност за неупражняване на надзор върху прокуратурата,

Относно Демерджиев уточни, че той е бил във връзка на това, че я е уведомил, че от дълго време са направени желаните от нея известия.

Според него скоро може да се срещне и онлайн с Кьовеши в Брюксел.

Той изясни, че преди да бъдат направени известията, са били извършени доста диалози на експертно равнище, в това число и всички министерства са получили няколко писма по какъв начин да действат, когато се натъкват на такива сигнали.

Министърът означи, че в забележителен срок от време не е получен сериозен сигнал до Кьовеши, до нея са стигали единствено " дребни каузи ", заради което от Министерство на правосъдието решили да създадат това да се промени.
 Кьовеши удовлетворена, че ще работи освен със сигнали, минали през прокуратурата
Кьовеши удовлетворена, че ще работи освен със сигнали, минали през прокуратурата

България нотифицира още две институции, посочи Иван Демерджиев

Към днешна дата сме изпълнили всички задължения, които сме поели към Европейската прокуратура, увери той.

Беше подложен въпросът, че отвън това, което към този момент сме създали, Кьовеши чака да дадем опция най-малко на всеки административен началник в прокуратурата да има директна връзка с Европрокуратурата, сподели още Демерджиев.

Относно той уточни, че явно се чака решение на Конституционния съд, защото бездействието не престава прекомерно дълго време. Той изясни, че Министерството на правораздаването е направило всичко належащо и чака Висш съдебен съвет да довърши процедурата.

Източник: news.bg