Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще настоява за

...
Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще настоява за
Коментари Харесай

Минеков се върна към старата си идея - 0,2% от БВП трябва да отиват за култура -

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще упорства за нарастване на бюджета на ведомството с 0,2% от Брутният вътрешен продукт.

" За финансови разноски са заделени 55 млн. лева във връзка с 30 юли 2022 година Процент на осъществяване – 0 %. Числата са смущаващи. И това, което ме тормози, е, че огромна част от този бюджет – милиони, няма да бъдат употребявани до края на годината. Ние още веднъж ще настояваме за стъпката от 0.2%. С какви очи ще отида при министъра на финансите, който ще забележи, че има големи неизползвани средства, с цел да му желая нарастване на бюджета ", сподели Минеков при показване на целите в работата си и екипа си.

Професорът подсети, че концепцията не е нова и е изцяло осъществима. След диалог с предходното държавно управление е съумял да го убеди в нуждата от нарастване на парите за Министерството на културата. 

" Всички, които дадоха обещание това повишаване на бюджета, не помниха защо става дума. От медиите разбрах, че въпреки всичко дотацията ще скочи със 111 млн. лева Но истината е друга. Всъщност, нарастването е единствено 98 млн. лева ", разяснява още служебният министър.

По думите му нарастването на бюджета на министерството е главен и най-съществен приоритет за екипа му.

Проф. Минеков ще продължи работа и по съхраняването на постройката на бившето военноморско учебно заведение на остров Свети Кирик край Созопол. Миналата година той разгласи желание там да бъде построен международен културен център.

" Не е допустимо да бъдат осъществени избавителните работи там със средства от министерството. Това значи половината бюджет да бъде вложен в построяването на международния център и половин година министерството да не работи - никой, който е обвързван с министерството, да не работи. Това беше нещо в действителност главно. Беше ни обещана помощ с европейски средства по районно развиване. Досега трябваше да има план, трябваше да има начало. За страдание няма. Напротив – разрухата се усилва ", посочи професорът.

Сред целите на МК ще бъде и отваряне на български културен институт в Тирана, както и албански културен институт в София.

" Незабавно би трябвало да се извършат спешни действия на постройката на бул. „ Патриарх Евтимий “, някогашния нотариат. Там също има проблеми със стени, с покриви. Поне да я закрепим. Ние бяхме определили предходната година сумата от 5,2 млн. лева ", споделя Минеков.

Според него нищо не е направено по постройката, от която ведомството има потребност.

" Пак предходната година ние взехме решение в бюджета да бъдат заделени 13,2 млн. лева за главен ремонт на концертната зала в Пловдив. Не е имало социална поръчка до този миг, поради което следва нейното оповестяване. Наистина отново доста късно. Но ще упорствам това да се случи ", добави той.

Министърът уточни още, че е нужна законодателна самодейност за промени в Закона за радио и малкия екран, " защото там има доста несъгласия ". Промени са нужни и в Закона за филмовата промишленост (ЗФИ) и правилника за използване на закона.

" Доколкото разбрах, на 1 август е определена комисия, която да стартира измененията. Но тази комисия не среща утвърждението на всички, които работят в промишлеността. Какви са аргументите не ми е ясно, само че следобяд ще имам среща с шефа на Националния кино център (НФЦ) и ще имам детайлности ", сподели Минеков.

Велислав Минеков показа и двамата си заместници, с които ще работи - доцент доктор Пламен Славов и проф. Борислава Танева.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР