Служебният министър на културата - пловдивчанинът Найден Тодоров, се отчете

...
Служебният министър на културата - пловдивчанинът Найден Тодоров, се отчете
Коментари Харесай

Найден Тодоров: Спасихме от колапс сценичните изкуства, увеличихме екипа на НИНКН със 17 човека

Служебният министър на културата - пловдивчанинът Найден Тодоров, се регистрира в края на мандата си. В пост в обществените медии той означи всичко това, което свърши за относително късия интервал, в който бе отпред на ведомството. Щафетата през днешния ден поема шефът на Драматичен театър-Пловдив Кръстю Кръстев, който преди часове се закле в Народното събрание. Ето какво написа Найден Тодоров: Когато през февруари 2023 година влязох в Министерството на културата, си давах сметка, че без дълъг небосвод и без работещ Парламент, няма по какъв начин да се реализиран изключително огромни резултати. Въпреки това взех решение да дам всичко от себе си, времето ми в министерството да бъде добре осмислено. Разбира се, като човек от сферата на театралните изкуства, съм изключително благополучен, че с екипа на Министерството успяхме да изготвим след няколкомесечни старания Постановление за одобряване на единни разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти, осъществяващи действия в региона на театралните изкуства. Това разпореждане бе признато на последното съвещание на Министерски съвет влиза в действие от 1 октомври. То ще помогне на театрите, оперите и симфоничните оркестри да не затънат във финансов колапс след отпадане на спомагателната съставния елемент за заплатите, която важеше в пандемичните времена, още повече, че предходните стандарти бяха избрани във време, когато минималната заплата в България беше два пъти по-ниска от през днешния ден.

Работихме интензивно и да спасим един от най-старите оркестри у нас - Разградската филхармония от закриване, като разделихме стандартите за финансиране на оркестъра от тези на театралните структури в културния институт, като за тази цел на съвещание на Министерския съвет измененихме Постановление на Министерски съвет № 45 от 2014 година за активността на държавните културни институти.

С Решение на Министерски съвет № 164 беше утвърден Закон за изменение и допълнение на Закона за публичните библиотеки. Така всеки шеф на културен институт ще е длъжен въз основа на своята идея, с която е спечелил състезанието за длъжността, да изготви стратегически проект за развиването на културния институт и да показва пред министъра на културата доклад на свършената по тактиката му работа.

За първи път от повече от 30 години беше направена инвентаризация и застраховка на четирите скъпи музикални инструмента, благосъстоятелност на Република България: виолончело Гофрилер, цигулка Капа, цигулка Страдивари и цигулка Гуарниери.Уговорихме с министъра на вътрешните работи прехвърлянето на 17 щатни бройки от Министерство на вътрешните работи в Националния институт за недвижимо културно завещание, с цел да могат специалистите там да работят по-бързо и дейно. НИНКН е една от най-натоварените структури в областта на културата в България, само че е принудена от малко повече от десетилетие да работи с численост чиновници, доста под санитарния най-малко за сходна организация.

Внесох в Народното събрание план на Закон за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права с оглед осъществяване на Директива 2019/789 на Екологичен потенциал на Съвета и Директива 2019/790 на Екологичен потенциал на Съвета в националното законодателство. ЗИД вкарва две основни наставления на Европарламента и Европейски Съюз в региона на авторското право, поради чието неспазване България заплаща от близо две години тежки санкции.

Заедно с екипа на Министерството работихме по Проект на Постановление за изменение и допълнение на Правилника за използване на Закона за филмовата промишленост. Надявам се, че идващият министър ще има силите да прекара този към този момент подготвен план през Министерски съвет, с цел да могат най-сетне проблемите в киното ни да се преодолеят. Изработихме и няколко правно-нормативни документа, значими за културния бранш у нас:

- правила за организацията на работата на Управителния съвет на Национален фонд „ Култура “- призната на съвещание на УС на НФК;- нова Наредба за изискванията и реда за осъществяване на състезания за даване на средства от Национален фонд " Култура " ; - план на Правилник за изменение на Правилника за устройството и активността на Националния исторически музей – София;- одобрени са и промените и допълненията на Наредбата за теренни археологически изследвания. Съвместната работа на дирекциите ПНДПП и КНМИИ приготви промени и допълнения в Закона за протекция и развиване на културата в региона на недвижимото и движимото завещание. ПНДПП и СИХО приготвиха промени и допълнения на воденият от МК указател на културните организации; по основаването на указател на самостоятелните артисти; системата за финансиране на държавните културни институти; както и действието и ръководството на Национален фонд „ Култура “.

Обезпечен е постоянния археологически сезон за 2023 година. На годишната сесия за кандидатстване за даване на целева финансова поддръжка за осъществяване на теренни археологически изследвания и теренна консервация, по бюджетна стратегия „ Опазване на недвижимото културно завещание “ са показани 165 плана.

Обявена е годишната конкурсна сесия за подкрепяне на креативен планове в региона на литературата.

Обявени са девет конкурсни сесии за даване на финансова поддръжка в театралните изкуства: за фестивали и състезания в региона на танцовото изкуство, за театралното изкуство, музикалното изкуство, както и за спектакли в областите на танцовото, театралното и музикалното изкуство

На 13.02.2023 година в Галерия „ Средец “ на Министерство на културата, бе обещано началото на Националната стратегия за отбелязване на 150–та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

Прие се Национална стратегия със събития и начинания за отбелязването на 80-та годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората международна война. Министерството на културата поддържа финансово 16 начинания.

Министерството на културата приготви националното присъединяване на Република България в 18-ото издание на Венецианското биенале за архитектура, което се започва на 20 май и продължава до 26 ноември 2023 година в гр. Венеция. България се завърна на биеналето след 15-годишна пауза!

През февруари чествахме 145-годишнината от основаването на Националната библиотека „ Св.Св.Кирил и Методий “ както и 200-годишнината от рождението на Найден Геров - един от създателите на актуалното българско учебно заведение.

На 10 май т.г. се ознаменува тържествено 50 годишнината от основаването на една от съществена за българската просвета културна институция каквато е Националния исторически музей.

Стартирахме и национални начинания, свързани с Илинденско-Преображенското въстание и с огромния създател Димитър Талев.В интернационален проект се случиха няколко доста значими срещи:

Среща с Генералния шеф на „ Франс музеум “, по отношение на поддръжката на плана ни „ Световен център на изкуствата “ на остров „ Св. св. Кирик и Юлита “.Гостуване и на вице-генералния шеф на ЮНЕСКО за просвета Ернесто Отоне във връзка същия план.Осъществени бяха и работни срещи с Ксавие Рей - Директор на център Помпиду.В Бритиш Мюзеум гостува Панагюрското златно богатство като основен експонат от изложбата „ Лукс и власт - от Персия до Гърция “. Успоредно със събитието към този момент се водят договаряния с Бритиш Мюзеум - Лондон за дълготрайно съдействие с НИМ.Подписахме тристранен контракт сред Министерството на културата, НАИМ – Българска академия на науките и Фондация „ Дж.Пол Гети “ за показване на галерия тракийско изкуство в едноименния музей в Лос Анджелис.След близо четвърт век неявяване на 27.04. т.г. България се завърна на Международния панаир на книгата в Лайпциг, Германия! Разговаряхме и с шефа на панаира, в близко бъдеще България да бъде страна “на фокус ” в Панаира на книгата в Лайпциг.Важна е и изложбата „ Заедно “ под егидата на Министерствата на културата на България и Република Северна Македония на български и северномакедонски художници, която открихме в постройката на европейския парламент в Брюксел.В ход е подготовката на археологическа галерия „ Требенище – II “ – разкриване лято 2023 година Сключен е контракт за реализиране на археологическа галерия в Скопие /предвидена за есента на 2023 г.В Брюксел защитихме българските ползи в областта на медийното законодателство по време на срещата на министрите на културата на Европейския съюз.Утвърдена е стратегия за съдействие в региона на образованието, изкуството и културата сред Република България и Република Индия за интервала 2023-2026 година.Изготвихме и приехме: архитектурно снимане, градивно проучване, механически паспорт и задание за направа на капиталов план за главен ремонт в постройка с предоставени права на ръководство на Министерството на културата, с адрес: бул. „ Княз Александър Дондуков “ № 16, гр. София “.Предпроектни изследвания по отношение на възлагане правене на капиталов план за главен ремонт и реституция на постройка на МК, гр. София, бул. „ П. Евтимий “.Възложено бе осъществяването на замяна на пожароизвестителна апаратура в постройката на Крипта на храм-паметник „ Св. Александър Невски “, гр. София.
На 15. май направихме първата копка на общежитието на учебното заведение по каменоделство в с. Кунино.

Осъществени бяха и разнообразни публични поръчки, всред които - за апаратура и настройване на софтуер „ Система за ръководство на авторските права – СУАП “, за доставка на мултифункционални устройства за потребностите в културата, за правене на единни стандарти и методология за дигитализиране на музейно, библиотечно и аудиовизуално наличие.

Бяха извършени и належащи състезания за избор на шефове - на Театрална работилница „ Сфумато “, на държавна такса „ Невена Коканова “ – Ямбол, на държавна такса „ Йордан Йовков “ – Добрич, на Театър 199 „ В. Стойчев “, на ДТ-Сливен, държавна такса – Ловеч, Плевенска филхармония, на НУИИ „ Илия Петров “ – София, както и шефовете на НУКК, на НИМ и на ЦПА – Созопол. В развой са и конкурсните процедури за шефове на БКИ – Берлин, БКИ – Виена, БКИ – Будапеща, БКИ – Рим, БКИ – Варшава, БКИ – Париж. Обявен е и конкурс за заемане длъжността шеф на Национален музей „ Шипка-Бузлуджа “.

Обявен е интернационален архитектурен конкурс за Център за пробно куклено изкуство към Държавен куклен спектакъл - Стара Загора - самодейност на театъра, подкрепена от Министерство на културата и Община Стара Загора.

Новоформирани бяха следните награди с народен статут:- Национална литературна премия „ Христо Ботев “ за литература и публицистика;- Национална литературна премия за лирика „ Никола Вапцаров ”.

На срещи с делегатите от последния Конгрес на културата, провел се преди 40 години, обсъдихме потребността от Национална тактика за развиване на българската просвета и възможното привикване в този подтекст на нов Конгрес на културата.Водихме тежки борби за финансирането на културното завещание и изкуствата. Осъществени бяха и стотици срещи с посланици, културни министри от разнообразни страни, мениджъри от сферата на изкуствата и дейци на културата. Целите на всички тези срещи бяха две - да се подкрепи развиването на родната ни просвета и да бъде тя разпространявана в интернационален мащаб.

Благодаря на сътрудниците, които бяха с мен в това премеждие и с които направихме гореописаното допустимо! "
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР