Служебният министър на икономиката Кирил Петков информира за част от

...
Служебният министър на икономиката Кирил Петков информира за част от
Коментари Харесай

Кирил Петков след проверката в ДКК: Значителни средства са разходени без прозрачен процес и адектватен контрол

Служебният министър на стопанската система Кирил Петков осведоми за част от резултатите от инспекцията за активността на Държавната консолидационна компания (ДКК). Те са оповестени в 6-минутно видео, оповестено в Youtube-канала на Министерството и са направени от Междуведомствената работна група за бистрота и надзор на активността на холдинг ДКК.

Акцент във видеото  е активността на дъщерното сдружение на ДКК - строителната компания " Монтажи ". От него излиза наяве, че през 2018 година от държавния бюджет са отпуснати 500 млн. лева за ремонт на язовири. Поради липса на потенциал обаче някои от ремонтите са превъзложени на частни подизпълнители. Така три години по-късно, след подписани над 200 контракта и изхарчени 631 млн. лева, резултатът е едвам 10 завършени ремонта, 51 прекъснати след в допълнение проучване и 120 открити строителни площадки:

" В умозаключение, работната група смята, че макар сериозната самодейност на страната, един важен публичен проблем остава неуреден. Министерският съвет, а и Министерството на стопанската система не наподобява да са работили като положителни стопани, защото обилни публични средства са планувани без ясни цели и, в следствие, разходени без транспарантен развой и адектватен надзор ".

Във видеото е показана и инспекция след ремонт на язовир " Пазар дере " до Ловеч, където след ремонта за повече от 2 млн. лева в ролята на оборудване, съгласно министър Петков, е влезнала и пластмасова бутилка от безаколкохолна напитка:

" Единственото, което този язовир за 2 350 000 лева е съумял да резервира, е тази локва. Виждаме, че има и оборудване, което мери дълбочината на локвата. Забелязваме едно оборудване с бутилка Coca-Cola кола на него, което е обвързвано електрически. Не знам, дали като технология, бутилката от Coca-Cola е най-хубавият метод за този вид уреди, само че очевадно е за мен, че когато страната похарчи 2 300 000 лева се надявам оборудванията да наподобяват по-добре от това ", добави Петков.

Инж. Владимир Барзов от Междуведомствената група за инспекция на ДКК добави:

" Обектът е приключен. Представена е отчетна документи и имаме взор върху цените. Те са, по какъв начин да ви кажа, малко бутикови. Цената на един характерен хидротехнически бетон, който в София е 126 лева, тук е актуван за 219 лева Плюс 30 лева превоз - т.е. почти двойни цени за бетона. По-фрапиращи са цените на транспортни разноски. Обикновено цените варират 15-20 ст. на километър, а тука цените, които са желали и са взели надлежно от страната, са 1.16 лева на тон/км. - т.е. 5 пъти по-скъпи. "

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР