Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов потвърди, че в сключения
Коментари Харесай

Министър Христов: Дисциплинарка за 2 служители в МЕ, съхранявали меморандума с "Джемкорп"

Служебният министър на енергетиката Росен Христов удостовери, че в подписания с компанията " Джемкорп " меморандум попада уговорка за арбитраж. Тя важи до 2 години след преустановяване на съглашението, без значение от аргументите. Това беше обявено на първото съвещание на краткотрайната парламентарна комисия за определяне на обстоятелствата към меморандума, на което министър Христов беше изслушан по проблема.

Служебният енергиен министър Росен Христов заяви още, че третата страна в меморандума - компанията " IP3 Corporation ", към момента не е удостоверила, че няма искания. Такова писмо има единствено от " Джемкорп ", само че то е пристигнало, откакто е поискано удостоверение. Преди това неналичието му е крита три месеца от министъра и той не е знаел, че няма единодушие от компанията " Джемкорп ", че приема прекратяването на контракта. Затова в този момент двама чиновници на Министерство на енергетиката ще бъдат осъдени:

" В момента събираме дисциплинарна комисия, с цел да преглеждаме дисциплинарни санкции на двама от чиновниците в Министерството на енергетиката, които наподобява са единствените, които са имали по-близък достъп до меморандума и в действителност меморандумът се е намирал в тяхно предпазване. Буквално юристите на министерството не знаят, че има подобен контракт и са го научили от новините ", уточни Росен Христов.

До този миг не са открити заплащания към упоменатите в меморандума сдружения. Според министър Христов изключително притеснителното в подписания меморандум е огромният размер желана информация за цялата енергийна система на страната:

" Булгаргаз ", където е искът на огромен размер информация. " Мини Марица изток 3 " също - след подписването на меморандума е изработен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финанси са пристигнали в мините и са поискали информация на процедура цялата финансова информация а сдружението. Подобна е обстановката с Българския енергиен холдинг, където са поискани данни, в това число и копие от паспортите на ръководещите “.

Бившият енергиен министър Александър Николов дефинира изказванията на Христов като " необичайно скалъпена структура ": " В мините имаше инспекция, защото по хоризонтална конструкция Министерството на финансите може да прави инспекция, в което и да е държавно дружество. И не знам за какво се построява някаква структура сред инспекции, които текат и които са естествени, по отношение на финансови заплащания, запаси, цени на материали и по този начин нататък, които са извънредно нужни, с цел да има бистрота на процесите. А класифицирана информация естествено, че няма разгласена, просто тъй като няма замяна на каквато и да е информация ", сподели някогашният министър.

Според него няма заплаха от предявяване на арбитражни искания към страната ни.

Първото съвещание на комисията мина бурно и с доста разногласия. Не беше признато предлагането на Политическа партия Николов да бъде изслушан, само че въпреки всичко беше гласоподаване това да стане в последващи съвещания.

От Движение за права и свободи желаеха и получиха поддръжка пред комисията да дадат пояснения Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР