Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския участък на

...
Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския участък на
Коментари Харесай

Росен Христов за интерконектора с Гърция: Очакваме газът да потече на 1 октомври

Служебният министър на енергетиката Росен Христов инспектира българския сектор на Междусистемната газова връзка България - Гърция. Обиколката му стартира от газоизмервателна станция Стара Загора и приключи на Диспечерския център, ситуиран до хасковското с. Стамболийски.

Христов съобщи, че " Ай Си Джи Би " и " Авакс " са показали чернова на график за довеждане докрай на всички действия по въвеждането в употреба на интерконектора.

" До края на деня дадоха обещание да го внесат публично в Министерството на енергетиката и в Министерство на регионалното развитие. Този график ще бъде от тук нататък отправната точка, с цел да следим осъществяването и да подкрепяме с всички наши специалисти и запаси, тъй че планът да бъде приключен и да бъде пуснат в употреба до 1 октомври ", сподели енергийният министър.

Росен Христов изясни още, че сега системата за ръководство на газопровода е в тестови режим и се ръководи компютърно. Договорено е на 14 септември експертна компания, наета от Министерството на енергетиката, да пристигна и да направи цялостен надзор на системата.

Вторият значим детайл са системите, свързани с преместването на данни, което става с оптичен кабел. В плана е очакван и втори оптичен кабел, което да обезпечи подготвеност на системата да проработи, добави Христов. Третият детайл е обвързван с сигурността от противопожарна позиция.

" Четвъртият сериозен детайл е преглеждането и преместването за утвърждение на цялата документи, т.е. за формалното приемане на Акт 15 и Акт 16 и всички нужни лицензи, което може да стане в средата на септември ", сподели още министрът.

Христов изрази убеденост, че плана е подготвен и газ ще потече по него на 1 октомври. И посочи, че даже и да е подготвен по-рано, газ няма по какъв начин да потече по-рано поради договореностите, които са направени от предходното държавно управление.

Интерконекторът Гърция - България към този момент е сполучливо обвързван с българската национална и директна газопреносна мрежа. Свързването на инфраструктурата на двата самостоятелни преносни оператора за България – ICGB и " Булгартрансгаз ", е осъществено покрай Стара Загора в интервала 16 - 17 август.

Газопроводът IGB към този момент е сполучливо обвързван със прилежащите оператори в двете страни, като по този метод физическият транспорт на газ по оборудването е механически гарантиран.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР