Служебният кабинет ще пита Конституционният съд може ли правосъдният министър

...
Служебният кабинет ще пита Конституционният съд може ли правосъдният министър
Коментари Харесай

Служебният кабинет ще пита КС по темата за отстраняването на главния прокурор

Служебният кабинет ще пита Конституционният съд може ли правосъдният министър да желае премахване на основния прокурор. Това на процедура е поддръжка за настояването на министър Стоилов за тълкувателно решение по тематиката, откакто Висш съдебен съвет, знаете отхвърли да прегледа всъщност настояването на министъра за освобождение на Иван Гешев.

Кабинетът одобри през днешния ден и отчети на икономическия министър Кирил Петков, с цел да има повече надзор над обществените средства и смяна в статута на избрани компании.

Янаки Стоилов заяви, че Конституцията на България му дава право като министър на правораздаването да желае предварителното освобождение на съдии, прокурори и следователи. Затова и съгласно него е разумно това да бъде допустимо и когато става дума за тримата огромни в правосъдната власт при налични претекстове.

Става дума за тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните отговорности, както и дейности, които водят до уронване на престижа на правосъдната власт, съобщи Янаки Стоилов, длъжностен министър на правораздаването.

Стоилов изясни, че настояването е възможно, защото досега Конституционният съд не е давал мнение по този въпрос. Той добави, че точно тази част от Конституцията е провокирала спорно пояснение измежду членовете на Висшия правосъден съвет, заради което и настояването му за предварително премахване на Иван Гешев беше оставено без разглеждане и счетено за неприемливо от кадровиците.

Смятаме, че това пълномощие на правосъдния министър е в сходство с правилата за разделяне на управляващите и правовата страна. Ако се одобри назад схващане, ще се окаже, че единствено членове на Висш съдебен съвет могат да предизвикват такава процедура, а това опонира на концепцията за баланс и съвместен надзор сред управляващите, сподели още Стоилов.

Правосъдният министър ще сезира и Върховния административен съд поради отхвърли на Висш съдебен съвет да прегледа всъщност импортираното искане за освобождение на Гешев.

Икономическият министър Кирил Петков пък внесе отчет за изваждането на компанията " Монтажи " от държавната консолидационна компания и прекосяването й на директно послушание на икономическото министерство за повече бистрота и надзор върху изразходваните средства.

Още при започване на своя мандат като министър Кирил Петков извади данни за близо700 милиона, дадени от ДКК на компанията " Монтажи " за градеж на язовири.

По този метод ще предотвратим обстановки, като тази в 400 язовира, които тази компания строеше без търгове и публични поръчки. Накрая бяхме останали с 10 язовира, които бяха празни, сподели Кирил Петков, длъжностен министър на стопанската система.

Подобни стъпки са направени и за сдруженията " Еко антрацит " и " Еко инженеринг ". Те ще бъдат преместени към Министерство на околната среда и водите.

Предприятието " Язовири " пък ще бъде преместено на послушание от икономическото към земеделското министерство. Замразен е и планът за градеж на държавен комплекс.

На въпрос на Българска национална телевизия при толкоз планове и задания, които има като визия, за какво отхвърли да бъде министър и в постоянен кабинет, Кирил Петков акцентира, че за него е значима екипността.

На всеки, който пристигна в министерство на стопанската система бих дал цялото си време, до момента в който му стане ясно какво предлагаме и какви са причините по тази причина предложение, сподели министърът.

В последователност за настояванията си има вяра и Янаки Стоилов.

И това съгласно мен ще бъде един тест, изключително след тези изявления за задълбочаване на правосъдната промяна и отчетността на магистратите.

Да продължи започнатото пожела на наследника си и спортният министър. По думите му във ведомството си заварил 60 милиона бюджет, от който 30 милиона не се знае къде са отишли.

25 милиона са изплатени предплатено на 100% преди нова година с по този начин наречените Държавно земеделско стопанство за реконструиране на физкултурни салони.

Всички сдружения, получили парите, били основани в последния миг уточни още министърът.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР