Служебният кабинет показва отличен дух и екипност до края. В

...
Служебният кабинет показва отличен дух и екипност до края. В
Коментари Харесай

Министър Пулев отличи световен лидер в роботизираната хирургия за инвестицията му от 80 млн. лв. у нас

Служебният кабинет демонстрира отличен дух и екипност до края. В условия на оптималната последователност с ясна политическа воля и цели съумяваме да печелим дружно. Министерството на нововъведенията и растежа проработи на цялостни обороти. От началото на мандата сме подкрепили 28 предпочитани капиталови плана на стойност съвсем 400 млн. лева, по които са основани почти 2 000 нови работни места. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев по време на формалната гала „ Инвеститор на годината " за 2022 година, която отличи най-значимите капиталови планове, осъществени у нас, през миналата година. Събитието се провежда за седемнадесети път от Българската организация за вложения (БАИ) към Министерството на нововъведенията и растежа (МИР).

Министър Пулев отличи международния водач в роботизираната хирургия „ Интуитив Сърджикал България " ЕООД с премията за „ Инвестиция в новаторски бизнес ". Компанията влага над 80 млн. лева в построяването на най-съвременна индустриална база в Първомай и ще разкрие над 100 нови работни места. Производителят на роботизираната помощ „ Da Vinci " е със седалище в Сънивейл, Калифорния, като хирурзите по света са направили повече от 12 милиона хирургични процедури, употребяващи системите „ Da Vinci " на „ Интуитив ". Наградата получи шефът на компанията Жан-Ив Ремон-Декуня-Кастел.

На церемонията Пулев уточни още, че Министерството е проработило с изключение на за вложителите, само че и за дребния и междинния бизнес и за бизнесмените. „ Продължаваме да бъдем най-активното ведомство от позиция на развиването на Плана за възобновяване и резистентност. Успяхме да помогнем по две процедури от него - за „ Технологична рационализация " и „ ИКТ решения и киберсигурност ", на първите съвсем 2500 микро-, дребни и междинни предприятия от всяка област в страната ", посочи той. Пулев акцентира, че за предприемаческата екосистема у нас са обезпечени и почти 600 млн. лева под формата единствено на дялови принадлежности. „ Вече се отварят нови фондове за дялово вложение в системата на Фонд на фондовете ", добави той.
Голямата премия за „ Инвеститор на годината " за 2022 година получи „ Алкомет " АД - най-големият производител на алуминиеви валцови и пресови артикули у нас. Тя беше връчена от Президента на Република България господин Румен Радев на господин Фикрет Индже, мажоритарен притежател на компанията.

Над 50 компании от всички сфери на стопанската система бяха номинирани за присъединяване в тазгодишното издание на състезанието.

В категория „ Инвестиция на зелено " победител стана „ Интърнешънъл Арморд Груп " за инвестицията си в цех за бронирани машини в Бургас. Тя беше връчена от домакина на събитието Богдан Богданов, Изпълнителен шеф на БАИ.

В категорията „ Устойчив бизнес " беше отличена „ Карлсберг България " АД, за уголемение на завода си в Благоевград, а премията връчи зам.-министърът на нововъведенията и растежа Стефан Савов. Втора и трета награди в тази категория получиха „ Либхер Хаусгерете Марица " ЕООД и „ Теклас България " ЕАД. Те бяха наградени от министъра на защитата Димитър Стоянов и министъра на опазването на здравето доктор Асен Меджидиев.

Наградата в категория „ Инвестиция в човешки капитал " връчи вицепремиерът по обществени политики и министър на труда и обществената политика Лазар Лазаров на компанията „ Роберт Бош " ЕООД.
„ Инвестиция в разширение на бизнеса " връчи Никола Стоянов, министър на стопанската система и промишлеността, на доставчика на авточасти „ Витте Аутомотив България " ЕООД за инвестицията в завода на компанията в Русе.
Награда от министъра на електронното ръководство Георги Тодоров за сполучлив стартъп получи „ Ампеко " ООД, а в категория „ Община с най-вече вложения " първо място получи Бургас. Наградата връчи министърът на туризма Илин Димитров.

Тази година за първи път бяха присъдени и награди в категории „ Будител " и „ За национална идея ". В първата бе отличен Институтът за компютърни науки и изкуствен интелект и технологии /ИНСАИТ/, като премията връчи зам.-министърът на образованието и науката проф. Албена Чавдарова. Втората получи платформата „ Bulgaria wants you ", които подкрепят завръщането на българите от чужбина и работят за задържането на гении в страната. Наградата бе връчена от зам.-министъра на външните работи Велислава Петрова.

На тържествената гала участваха и представители на локалната власт и на дипломатическия корпус, бизнес- и работодателски организации, двустранните търговско-индустриални камари и други

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР