Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП Капитан Андреево.

...
Служебният кабинет няма да променя политики на ГКПП Капитан Андреево.
Коментари Харесай

Министър Гечев: Вече работи втора лаборатория на ГКПП Капитан Андреево


Служебният кабинет няма да трансформира политики на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ". Това е работа на постоянното държавно управление. В момента на граничния пункт част от проблемите са решени, само че към момента съществуват други. Стараем се да не се образуват огромни опашки. Фитосанитарен надзор се прави единствено на хладилните камиони. От петък работи и втора лаборатория, като всяка от двете има потенциал 20 и няколко проби дневно. Подали сме документи за социална поръчка за апарати, които ще могат да обезпечат по 100 проби дневно. Това заяви министърът на земеделието Явор Гечев  Явор Гечев Явор Гечев е роден на 10 юни 1978 година в Пловдив. По обучение е инженер-агроном.   През 2001 година по време на чуване пред Комисията по земеделие по отношение на подхванатите дейности - правни, в действителност и процесуални - за отбрана на ползите на страната и на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) по отношение на ръководството на парцелите и осъществяване на контролните функционалности на страната на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ", оповестени за обект и действия от голяма важност за националната сигурност.

" Все още нямаме екшън проект за " Капитан Андреево ", само че съумяваме бързо да реагираме и към този момент се оправяме добре ", разяснява доктор Иван Шиков, който едвам преди два дни бе назначен на поста изпълнителен шеф на БАБХ, след отстраняването на неговия предходник. Той добави, че към момента не е съумял да се запознае в дълбочина с активността на граничните пунктове, които до момента не са му били сектор.

Министър Гечев сподели още, че не преглеждат разновидности за стартиране на частни лаборатории, само че мислят за позициониране на лаборатория и на граничния пункт в Лесово, с цел да вървят по-бързо опашките, които през декември стават двойни. " Войната в Украйна промени трафика както в Европа, по този начин и в Азия. Предвижда се той единствено да се усилва в идващите години ", добави министърът и даде обещание, че всеки проблем, който беше изнесен в медиите, ще предстои на цялостна инспекция.

Относно визията си за бъдещето на БАБХ доктор Шиков посочи, че през последните години организацията е била въплъщение на недобри практики, по тази причина той ще работи в тенденция връщане на положителния й имидж. Той акцентира и обстоятелството, че БАБХ не е единствено " Капитан Андреево ".

Министър Гечев означи, че една от забележките, които е имал към към този момент някогашния изпълнителен шеф на БАБХ Христо Вълчанов, е бил незадоволителният административен капитал на правния отдел на организацията. В тази връзка Шиков показа, че е подхванал дейности по възобновяване на дирекцията, която все още работи на половината си потенциал.

Що се отнася до процедурите по държавната профилактична стратегия, изпълнителният шеф на БАБХ увери, че огромна част от тях към този момент са стартирани. След откритото предходната седмица огнище на бруцелоза може да се каже, че има прочут проблем с заболяването при едрите преживни животни, само че при дребните е заложено 100 % взимане на кръвни проби, с което считам, че ще успеем да се оправим до края на годината.

По време на чуването беше установен и различен проблем в организацията - всички такси, които БАБХ събира, отиват в държавния, а не в нейния бюджет. Същевременно министър Гечев дефинира ведомството като " тежкоразходно ". Затова Министерство на земеделието и Държавен фонд " Земеделие " вършат всичко по силите си, с цел да поддържат активността на организацията.

На комисията беше решено на съвещанието другата седмица още веднъж да има чуване с министър Гечев и доктор Иван Шиков, този път на тематика стратегическия проект за новата Обща селскостопанска политика, който беше утвърден от Европейска комисия през днешния ден.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР