Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, безапелационно започна веднага

...
Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, безапелационно започна веднага
Коментари Харесай

Рокадите на служебния кабинет: От свидетел срещу секретар на Радев до културист

Служебният кабинет, назначен от президента Румен Радев, безапелационно стартира незабавно да извършва неговата повеля - " доколкото може, да разкрие истината за досегашното ръководство ". Служебният министър председател Стефан Янев (доскорошен секретар на президента по защита и сигурност с 30 година стаж като военен) и министрите му не изчакаха даже седмица и започнаха с ударни рокади и даже уволнения в министерства и двете основни приходни организации - Национална агенция за приходите и Митниците. Сменени бяха и зам.-министрите във всички ведомства.

Министерство на вътрешните работи

Кадровите промени започнаха безусловно часове, откакто служебното държавно управление постави клетва. Служебният вицепремиер и вътрешен министър Бойко Рашков неотложно освободи от служба административния секретар на Министерство на вътрешните работи Бойко Славчев. Това е най-висшият държавен чиновник в министерството и се употребява от отбраната на закона за администрацията.

" Бойко Славчев е освободен от служба със заповед на министъра, тъй като е навършил пенсионна възраст ", обясниха от ведомството.

Славчев заема длъжността от повече от 6 години, като преди този момент работеше в БОРКОР в Министерския съвет, от 2009 до 2013 година беше шеф на кабинета на тогавашния вътрешен Цветан Цветанов.

Любопитното в тази ситуация е, че Славчев е главният очевидец по следствието на договорката с покупката на джипове " Грейт Уол " от секретаря по антикорупция на президента - Пламен Узунов, до момента в който бе длъжностен вътрешен министър в първия длъжностен кабинет, формиран от него през 2017 година

Веднага след него Рашков освободи от служба и шефа на дирекция " Инспекторат " във вътрешното ведомство Николай Гешев, до момента в който той е в болничен поради затруднения след преболедуван Covid-19.

От министерството оповестиха, че заповедта е на съображение " добито право на пенсия " и влиза в действие от 12 май.

Гешев разяснява пред медиите, че е бил издирван, с цел да му бъде връчена заповед за премахване, само че не могъл да я получи, тъй като е в отпуск по болест. Той отхвърли тезата, че болничният му е обвързван с встъпването в служба на новото служебно държавно управление.

Той описа още, че е уволняван и преди - през 2017 година, още веднъж по време на служебно държавно управление. Сега обаче е сюрпризиран, тъй като не намира, че има учредения.

" Това се дължи освен на доноси, само че и на упоритости , задачата е да се овладее Инспектората на Министерство на вътрешните работи, тъй като той прави главните инспекции и в тях откриваме нарушавания. Някой път в мое неявяване може да бъде казано Инспекторатът да не извърши избрана инспекция или да извърши тенденциозна инспекция ", сподели Гешев.

Тази вечер пък държавната осведомителна работа заяви, че служебният кабинет е взел неприсъствено решение, с което предлага на президента да приключи пълномощията на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. Малко по-късно от пресекретариата на Румен Радев оповестиха, че той е издал указа. Не е ясно обаче кой ще бъде препоръчан за поста.

Министерство на стопанската система

Служебният министър на стопанската система Кирил Вълчев пък постави отпред на Българската организация за вложения някогашния към този момент зам.-министър на стопанската система Стамен Янев на мястото на Десислава Трифонова. Рокадата провокира плевел скандал, откакто уволнената шефка упрекна наследника си, че " нахлул в кабинета й като мутра " .

" Уволнението се случва без предизвестие. В претекстовете написа - преустановяване на контракта без предупреждение от органа по предопределение. Министър Кирил Петков не ме извика и не сподели за казуса. Той влезе и сподели да се махам ", сподели още освободената от поста.

 Снимка: скриншот БТВ

Самият Янев сподели в отговор, че в тази ситуация не е належащо представянето на претекстове.

Последва обаче остра реакция от Отровното трио и Единна национална партия (на Мария Капон, която сега е зам.-председател) - част от обединението " Изправи се! Мутри вън! ", в която се споделя:

" Очакванията на жителите и на политическите сили, изправили се против досегашния режим, не са свързани с назначението на висши постове на фрагменти, заемали политически длъжности в кабинета на Бойко Борисов. За нас това е вкопаване във властта на втория ешелон на ГЕРБ и провокира подозрение за подмолни партньорства. Сигурни сме, че тези подозрения могат да бъдат изчистени.

Г-н Янев ръководеше Българската организация за вложения тъкмо във времената, когато другарските бизнес кръгове на властта биваха желани пред непознатите вложители, а те на собствен ред напускаха България.

Обратно - чакахме инспекция на господин Янев като началник на организацията по публични поръчки по европейски стратегии, извършени по меко казано подозрителен метод. Заемането на този пост блокира тази опция и дава късмет следите да бъдат заметени.

Ние изрично поддържаме преструктуриране на БАИ и промяна на нейното управление, само че не и реституция на хора, които съставляват властта, отхвърлена от българския народ на избори ".

Национална агенция за приходите

Тази заран изненадващо беше отстранена и директорката на Националната организация по приходите Галя Димитрова. Това стана с решение на Министерския съвет. Служебният финансов министър Асен Василев разгласи, че е изумен, че това не е направено по-рано, а повода е " редовно несъблюдение на служебните си отговорности ".

 Снимка: bTV

Той разгласи, че една от аргументите е позволеният теч на данни на 5 млн. българи на 15 юли 2019 година, когато Национална агенция за приходите бе ударена от хакерска офанзива, а до момента в който страната се " тресеше " поради милионите изтекли данни на жители, Димитрова изясни, че няма да прекъсне отпуската си, тъй като била планувана от дълго време. Тогава т остана на поста, макар заканите на тогавашния финансов министър Владислав Горанов, че следва " сериозен диалог ".

Днес обаче Василев изброи още аргументи за промяната на Димитрова:

" За интервала от 2017 до 2020 година се установи систематична ниска събираемост на вземанията по издадените ревизионни актове - от малко над 4 милиарда са събрани малко над 2 милиарда За същия интервал е налице систематична ниска потвърждаемост на ревизионните актове - единствено 66% от тях са доказани ".

Служебният министър посочи още, че от ревизионните актове са доказани единствено 66%, което приказва за неприятното им качество. Василев дефинира и като доста ниска събираемостта на в допълнение разкритите доходи след проверки - едвам 55 на 100.

Самата тя обаче отвърна, че за последната година, по време на пандемия, в хазната са влезнали над 1,2 милиарда лв. повече от миналата.

Галя Димитрова бе отпред на данъчната администрация от 2017 година, с идването на третия кабинет " Борисов ". Рокадата тогава включваше пренасяне на тогавашния началник на Национална агенция за приходите и някогашен служител на реда Георги Костов в митниците.

За началник на Национална агенция за приходите беше назначен 42-годишният Румен Спецов . Той е с над 10 години опит в Национална агенция за приходите, както и с експертиза в региона на данъчната политика и законодателство и отбраната на националната сигурност, заяви държавното управление, което е взело решението неприсъствено. Завършил Стопанската академия в Свищов със специалности " Икономика и търговия " и " Вътрешен финансов надзор ", както и Академията на Министерството на вътрешните работи със компетентност " Защита на националната сигурност ".В интервала 2009-2015 година е работил в Централното ръководство на Национална агенция за приходите, а от 2001-2006 година е работил в Териториална дирекция на НАП-Добрич. През последните години е съветник в региона на финансите и данъчното законодателство, сочи още биографията му.

 Снимка: Булфото

Извън професионалната си кариера, Спецов е нееднократен първенец по културизъм - вицерепубликански през 2009, 2014 и 2015 година и републикански първенец за ветерани през 2014 и 2015 година Кадри от надпревари, разкриващи изваяните му мускули, стремително обиколиха всички медии и обществени мрежи.



Министърът разгласи, че Спецов поема организацията със задачата " необикновен фокус върху огромните данъкоплатци и се махне терора, който седи над дребните данъкоплатци " . Той ще би трябвало да провежда инспекции на всички компании с огромни касови наличия, със редовно изтегляне на пари на каса през идващите два месеца, разгласи Асен Василев, който посочи, че ще бъде тествано дали мениджърите на такива компании вземат пари от каса и не ги връщат, дали касовите наличия са там или не са и за какво изобщо се постановат тегленията на огромни суми.

Агенция " Митници "

Малко, откакто в профил шефката на Национална агенция за приходите, служебният финансов министър смени и шефа на Агенция " Митници " Георги Костов.

 Снимка: Министерство на вътрешните работи

На мястото на някогашния основен секретар на Министерство на вътрешните работи през 2017 година в този момент застава Павел Тонев. Той е магистър по стопанска система и право. Има 20-годишен опит в митниците, включително и като шеф - на районно и на национално равнище. Оглави организацията през 2013 година - по времето на кабинета " Орешарски ".

Асен Василев изясни, че повода за рокадата е " ниски стандарти в качеството на работата " и посочи най-сериозната причина за решението си:

" Има отчет на ОЛАФ за нанесени съществени вреди на европейския бюджет . В този отчет по съвсем всички критерии оценката е, че Агенция " Митници " не дава отговор на изискуемите стандарти. Колегите в митниците са взели ограничения, само че все пак ОЛАФ ни изпрати писмо за 55 млн. евро, които България би трябвало да провизира и вероятно да възвърне към европейския бюджет ".

Служебният министър посочи, че писмото е пристигнало през вчерашния ден.

По-късно последва на Георги Костов, в който той дава отговор на обвиняванията на министъра и регистрира какво е приключил за 4 година

ГЕРБ: Целта е олигархията, която живее в чужбина, да си върне позициите

Няколко часа след рокадите по върховете на приходните организации ГЕРБ даде изключителна конференция, на която разгласи, че назначенията са " скандални ".

" Това, което виждаме ние, е, че с тези ходове се цели едно нещо - онази част от олигархията, която живее отвън страната, да върне позициите си в администрацията и ръководството на страната ", съобщи някогашният народен представител Тома Биков.

Според него " има нов съдружен сътрудник ", който на избори е взел над 3%, а на идващите може да получи и повече, явно намеквайки за партията, зад която стои хазартният необут Васил Божков.

" Финансовият министър би трябвало ясно да отговори на въпроса - кой му подаде кандидатурата на новия началник на Национална агенция за приходите - живял ли е той в Дубай? Кой вкара в Министерство на вътрешните работи учредителка на партията на Васил Божков? ", запита още Биков, към този момент назовавайки името му и посочи още рокадата в Министерство на вътрешните работи, където беше освободен административен секретар, който е очевидец по дело против президентския консултант Пламен Узунов.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев пък съобщи, че отдръпва подадената ръка към приемника си Асен Василев, тъй като станал " маша за реализиране на задачите на други хора " .

" През последните 24 часа, без разбор и експертиза, бяха политически уволнени ръководители на основни организации - на Национална агенция за приходите и на митниците. Това е кръвоносната система на финансовия бранш. Тези съкращения доведоха до огромни напрежения в двете системи. Това може да докара до внезапно намаляване на приходите в държавния бюджет. Поемам ангажимент до края на работата на служебния кабинет да следим осъществяването на приходите и тогава ще решим вярно или погрешно са постъпили с тези политически уволнения. Ако приходите намалеят, ще би трябвало да се тегли нов дълг. Това значи, че влизаме в дългова серпантина, въпросът дали отговаряме на критериите за еврото също е под въпрос ", безапелационен бе той.

Ананиев разгласи още, че в качеството си на длъжностен финансов министър в предходния кабинет на Румен Радев през 2017 година е бил подложен на напън от негова страна да смени шефовете на Национална агенция за приходите и митниците и да усили без никакъв източник бюджета на Министерството на защитата с 300 млн. лв..

" Кажете - това вярна финансова политика ли е? ", попита Ананиев.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР