Служебният кабинет на Гълъб Донев обмисля всички възможни източници на

...
Служебният кабинет на Гълъб Донев обмисля всички възможни източници на
Коментари Харесай

Кабинетът Донев разглежда Газпром като последен вариант за доставка на газ

Служебният кабинет на Гълъб Донев обмисля всички вероятни източници на природен газ за България, в това число и съветската държавна компания "Газпром ", само че тя е "последният вид ". Това сподели служебният енергиен министър Росен Христов пред в четвъртък.

Още в първите дни след назначението си от президента Румен Радев, служебната власт разказа положението на българската енергетика с думите " ", сътвори спешен щаб и сподели, че "ситуацията, обвързвана с доставките на газ, е сериозна, в случай че не сериозна ".

Предишните ръководещи дефинираха тези дейности и думи като всяване на суматоха и упрекнаха служебното държавно управление, че на договарянията с "Газпром ". Тя едностранно и в нарушаване на съществуващия контракт спря доставките за България през април и по този начин се стигна до това страната да остане без главния си снабдител.

Междувременно започнаха и против възможното възобновяване на газовата взаимозависимост на страната от Русия.

Във вторник Росен Христов за пръв път обществено позволи опцията България да възобнови доставките от Русия. Тогава той разясни, че целта е търсене на различни доставки с уточнението, че е изискал пролонгация за сключване на контракт тъкмо за такива доставки.

"Не желая да подписвам дълготраен контракт с нито една компания ", съобщи Христов в четвъртък пред Българска национална телевизия.

По думите му служебният кабинет към момента не е влезнал в контакт с "Газпром ", "защото гледаме да изчерпаме всички вероятни разновидности ". Министърът посочи, че в случай че се водят договаряния с "Газпром ", те ще са за доставки по настоящият сега контракт, който изтича в края на годината.

Всъщност съветската компания спря едностранно газовите доставки за България поради нежеланието на държавното управление на Кирил Петков да се съобрази с изискването на Москва – да открие българска сметка в свързаната с "Газпром " "Газпромбанк ", с цел да превежда там дължимите суми по контракта.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР