Служебният кабинет изуми обществото в сряда с обявлението, че започва

...
Служебният кабинет изуми обществото в сряда с обявлението, че започва
Коментари Харесай

Служебният кабинет изуми всички - пише паралелен Бюджет 2022

Служебният кабинет изуми обществото в сряда с обявлението, че стартира да написа собствен Бюджет 2022, който ще се разграничава по част от параметрите с контрактуваното на съдружните договаряния за постоянно държавно управление.

Назначеният от президента Румен Радев финансов министър Валери Белчев разгласи на непредвиден брифинг в Министерски съвет в сряда, че бил подготвил бюджетна рамка, в която ще има спомагателна обществена отбрана за хората следващата година – увеличение на детските надбавки, опазване на увеличеното на 650 лева обезщетение за майчинство, нараснала на 710 лева минимална заплата, както и добавки на пенсионерите от 120 лева до юни 2022 година

Впечатляващото е, че Белчев занапред стартира да написа бюджета, тъй като бил угрижен да защищити страната от опасности.

" Въпреки че някои от политическите сили избират да забавим процеса и да оставим внасянето на бюджета на постоянно държавно управление, от наша позиция ние сме длъжни да спазим закона и да предпазим страната от някои опасности ", сподели Белчев. От думите му не стана ясно за какво при цялата си угриженост към този момент не е дефинитивно подготвен с проектобюджета, в случай че законовият период за подготовката на документа от дълго време изтече - на 31 октомври.

От думите на Белчев се разбра, че досега финансовото министерство е готово единствено с " базовия сюжет ". До петък щяла да завърши междуведомствената съгласувателна процедура. В понеделник щяло да стартира писането на проектозакона за бюджета, което щяло да отнеме седмица. На 13 декември щяло да започва разискването с всички бюджетни структури, с общините и с Фискалния съвет, на 16 декември планът трябвало да се разиска от тристранката, а на 17 декември - да се внесе в Народното събрание.

Този план-график съществено контрастира с, които се схванаха бюджетът да се разисква и приема през януари. Има и разлики с реализирано единодушие сред политическите сили по съответните параметри. Четирите партии се договориха за 700 лева минимална работна заплата през 2022 година, опазване на увеличеното до 650 лева обезщетение за майчинство, нарастване на пенсиите (така че да размерът им да не е по-нисък от сумата, получавана от пенсионерите с добавката от 120 лева.), поощряване на фамилиите посредством опазване на данъчните облекчения за деца и други За повдигане на детските надбавки досега не е ставало дума.

Белчев обаче предлага надбавките да се вдигнат с към 20% - от 40 лева на 50 лева за едно дете и от 90 лева на 110 лева за две деца. Той ще предложи и повдигане на прихода на член от фамилията, при който се поставят надбавки - до 510 лева Белчев сподели, че смяната щяла да засегне 120 000 деца, в случай че получаващите надбавки сега деца са малко под 600 000.

Чрез пресофиса си Асен Василев, който е главното досега предложение за предстоящ финансов министър, съобщи, че няма да разяснява изказването на Валери Белчев.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР