Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат

...
Служебният кабинет доказа, че министри с различни политически убеждения могат
Коментари Харесай

Държавният глава: Служебното правителство работи за повишаване на прозрачността в институциите

Служебният кабинет потвърди, че министри с разнообразни политически убеждения могат да се сплотяват към ясни правила, цели и полезности. Един от целите на този кабинет е повишението на прозрачността в работата на институциите и възвръщането на публичното доверие в тях. Това съобщи президентът Румен Радев на работна среща в Националния исторически музей с посланиците на страните членки от Европейски Съюз, Швейцария и Съединени американски щати, оповестиха от прессекретариата.

В срещата взе участие вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Европейската комисия в България. Политическата обстановка в страната, битката с корупцията, идното домакинство на България на Инициативата „ Три морета “, както и европейската интеграция на Република Северна Македония бяха измежду тематиките, сложени от дипломатическите представители на срещата.

Наложените наказания върху български физически лица и компании по Глобалния закон „ Магнитски “ на Съединени американски щати също бяха разисквани по време на диалога. Президентът уточни, че от идващия български парламент ще се чака да създаде правна рамка, която да планува процедури и подходи за реакция от институциите при сходни случаи в бъдеще. Служебното държавно управление към този момент е подхванало първични стъпки в тази тенденция, с цел да не допусне блокиране на публични средства и да отбрани банковия бранш в страната. Румен Радев прикани за разработване на ограничения и на европейско равнище, с цел да не се стига до блокиране на планувани за обособени страни членки европейски средства.

Гражданите изискват действителни резултати в битката с корупцията по високите етажи на властта и чакат непреклонен ангажимент на българските институции и сътрудниците на страната ни за одобряване на справедливостта и прозрачността, уточни още президентът. Коментирано бе и изразходването на големи обществени средства от бившето държавно управление посредством така наречен in-house възлагане, а не посредством публични поръчки. Държавният глава дефинира като стъпка в вярната посока решението на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент да изпрати задача в България след наложените наказания по Глобалния закон „ Магнитски “ на български физически лица и компании.

Утвърждаването на Инициативата „ Три морета “ като платформа за интензивно икономическо и капиталово партньорство е значимо освен за страните от Източна Европа, а и за постигането на действително обществено и икономическо доближаване в Европейския съюз, съобщи президентът по време на срещата. Румен Радев открои приноса на българското домакинство за привличането на Гърция като посетител на форума в София, както и за търсенето на интелигентни решения в региона на транспортната, енергийна и цифрова съгласуваност в района, посредством свързването на научните и просветителни центрове на страните участнички.

България поддържа европейската вероятност на Република Северна Македония и одобряването на страната като мощен съдружник в НАТО, акцентира още Румен Радев. Държавният глава оцени високо позитивните сигнали през последните седмици в връзките сред България и Република Северна Македония и на първо място възобновяване на разговора на най-високо ниво. Президентът изрази вяра този разговор да води към съответни устойчиви и необратими резултати в двустранните ни връзки с Република Северна Македония, което да форсира и европейската вероятност на югозападната ни съседка.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР