Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че в момента държавният

...
Служебният финансов министър Асен Василев съобщи, че в момента държавният
Коментари Харесай

Финансовият министър: Реално държавата разполага с 2 млрд. лева

Служебният финансов министър Асен Василев заяви, че сега държавният бюджет разполага с запас от единствено 2 милиарда лв..

От думите на Василев се разбра, че във фискалния запас има към 8 милиарда лева, от тях обаче към 5 милиарда лева не могат да се употребяват. Те обезпечават Сребърния фонд и АЕЦ " Козлодуй ".

" Изпълняваме бюджета по този начин, както е заложен. (…) Проблемите, които имаме в разходната част е, че когато имаме непредвидени разноски, а такива е имало много до май месец, те се вършат за сметка на съкращаването на други разноски ", уточни министърът.

„ Още първия ден споделих, че е била нужна актуализация на бюджета. Борисов от много време ръководи, само че жителите не са специалисти по финанси. Бюджетът на България има разходна част, приходна част и недостиг, като всеки от тези три параметъра е стеснен. Ако има спомагателни разноски, ние можем да преструктурираме разходната част, само че нямаме право да увеличим разноските. Нуждата от актуализация не идва от това, че салдото сред приходите и разноските е нарушен, потребността от актуализация идва от това, че до март месец са заложени разноските за пенсии и ограничения, за април и май тези разноски не бяха заложени, а бяха направени “, изясни финансовият министър за задочния си спор с експремиера Бойко Борисов за положението на хазната.

За да се покрие мярката към бизнеса „ 60/40 “ са дръпнати 20 млн. лева от бюджета на Министерството на финансите. А за бонуса от 50 лева към пенсиите са взети пари от разноските на всички министерства – по 0,8% от бюджетите им.

Асен Василев заяви също, че Фондът на фондовете и Българската банка за развиване са на загуба, като Министерството на финансите ги е субсидирало.

„ Има един разход от 22 млн. лева от Фонда на фондовете, който за мен е мощно притеснително, защото той е под шапката на Министерството на финансите. Този държавен фонд, който би трябвало да ръководи парите, които се дават по гаранционни схеми, ръководи малко над 1 милиарда лева публичен запас, главно от европейските оперативни стратегии. Тази седмица ще създадем подробен обзор какво се случва там, защото Фондът, за мое огромно удивление, е на загуба и има потребност МФ да го субсидира “, съобщи пред bTV Василев.

Българската банка за развиване за предходната година е отчела загуби в размер на 120 млн. лева.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР