Служебния министър на финансите Асен Василев даде положителна прогноза за

...
Служебния министър на финансите Асен Василев даде положителна прогноза за
Коментари Харесай

Асен Василев: До края на годината ще имаме приходи от 1 - 1,...

Служебния министър на финансите Асен Василев даде позитивна прогноза за събираемостта от Национална агенция за приходите до края на годината в предаването " Лице в лице " по Би Ти Ви.

" Общият резултат на тези ограничения, които се взеха по отношение на Национална агенция за приходите, допускам, че ще докара до спомагателна събираемост към края на годината от към 1 - 1,5 милиарда лева ", сподели Василев.

" Сега, по отношение на 2013 година, не е толкоз остра рецесията и сътрудниците в министерството доста оказват помощ да се откри решение. Но видяхте какво стана в ББР, в " Автомагистрали ", в Национална агенция за приходите заварихме налози, които систематично не са събирани. Това в действителност основава една нестабилност на системата и мъчно може да се отдели здравото от болното и да стартира едно надграждане в положителна посока, сподели той.

Национална агенция за приходите вършат проект на събираемостта си на седмична база - какво ще съберат в седмицата и месеца по отношение на предходната година и проекта за 2021 година Ние заварихме събираемост малко над проекта според за кое перо налози приказваме. В момента това, което виждаме е събираемост, която изпреварва проекта доста, описа той.

Василев си обяснявал това с положителното развиване на стопанската система, преориентирането на работата на Национална агенция за приходите към по-големите компании и тези, които имат съгласуваност с огромни компании в чужбина. На трето място от Национална агенция за приходите почнали да вършат и систематични инспекции на огромните касови наличия, както почнала дейна работа и с просрочените компании.

До края на годината ще имаме доходи от 1 - 1,5 млрд.лв. Идеята е, когато има парламент, да се оправи разходната част на бюджета и защото съвсем е несъмнено, че ще има трета вълна на ковид, тя да бъде вярно ръководена и подсигурена, сподели той. Според него в случай че тези пари се заложат, дефицитът ще остане същият и заем ще би трябвало единствено за него.

Василев разяснява и последствията от глобите по закона „ Магнитски “ и новата стратегия за подкрепяне на бизнеса „ Възстановяване “.

Най-страшното, когато излязоха глобите по " Магнитски " не бяха трите лица, от икономическа позиция, а 64-те компании, които бяха включени. Защото това евентуално можеше да болести цялата стопанска система, тъй като тези компании имат шефове, съдружници и други компании и цялото това нещо можеше да пламне. Нямаме парламент, който да предприеме законови ограничения по този начин, че да се защищити стопанската система от тази болест и държавното управление, съгласно мен, взе доста умно решение - да направи доста по-тесен прочит на свързаността и на негова база да ограничи листата от компании и лица. И да каже на държавните сдружения - не работете с тези лица, с цел да не се болестите, с цел да не влезете и вие в листата, който евентуално може да бъде глобен, изясни той.

Подчерта, че единствено една компания е извадено от листата поради неточност в Търговския указател.

На въпрос не тежи ли Румен Спецов като воденичен камък изключително с новата информация, появила се за него, Василев сподели: Нова информация не съм видял от първата офанзива против него. Това, което виждам е серия от театрални постановки. Г-н Спецов си прави идеално работата.

Василев акцентира, че споделя, че Спецов е продал компанията си, само че " в това няма проблем ", тъй като към оня миг компанията не е имала задължения към Национална агенция за приходите и не е била с ревизионнен акт, че тя дължи сума пари на малоимотно лице.

Преди това Национална агенция за приходите е била употребена за бухалка, знаете и за случая с Хиполенд, сега компаниите са спокойни, настоя Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР